Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо ускоряване на експанзията в британския сектор на услугите през октомври до 6-месечен връх

Снимка: БГНЕС

През октомври темпото на растеж на активността в сферата на услугите във Великобритания се ускори изненадващо до 6-месечен връх, въпреки че компаниите в сектора остават притеснени относно хода на преговорите за Брекзит, показват резултати от последно проучване на агенция IHS Markit.

Индексът PMI, измерващ активността в сферата на услугите, скочи рязко през октомври до 55,6 пункта (най-високо ниво от април насам) от 53,6 пункта, докато очакванията на финансовите пазари бяха за негово понижение до 53,3 пункта. Това представлява подем в британската сфера на услугите за втори пореден месец, след като съответният PMI индекс се понижи през август до 11-месечно дъно от 53,2 пункта (най-ниско ниво от септември 2016-а година).

Бизнес експанзията в този важен за британската икономика сектор беше подкрепена от подобряване на новите поръчки и от устойчивото клиентско търсене на услуги през октомври. Ценовият PMI индекс в сферата на услугите обаче отслабна през октомври до 13-месечно дъно, докато растежът на заетостта в сектора се забави до 7-месечно дъно.

Днешното силно проучване следва относително добрите аналогични PMI проучвания за активността в промишлената сфера и в строителството, оповестени по-рано тази седмица. Това доведе до ръст и на общият PMI бизнес индекс през октомври до 55,8 пункта от 54,1 пункта месец по-рано и очаквания за понижение до 53,8 пункта.

Взети заедно, тези данни предполагат, че растежът на британската икономика може да се ускори през последното тримесечие на годината до 0,5% спрямо предходните три месеца, когато БВП се повиши с 0,4 на сто, отбелязва агенция IHS Markit.

Бизнесът на Острова обаче е несигурен по отношение на неговите перспективи, като оптимизмът сред компаниите за услуги остава доста под неговата дългосрочна осреднена стойност, подхранван главно от несигурността по отношение на преговорите за Брекзит, посочи главният икономист на агенция Markit Крис Уилямсън.

Докато подемът в растежа на бизнес активността е в подкрепа на решението на Английската централна банка да увеличи лихвените ставки, данните все още подчертават за наличието на икономическа нестабилност, допълни той.

След края на вчерашното заседание, на което АЦБ вдигна основната британска лихва с 0,25% до 0,5% (първо повишение от десетилетие насам), нейният управител Марк Карни заяви, че следващият ход на централната банка ще бъде силно повлиян от напредъка на преговорите по излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Британската лира реагира предпазливо позитивно на по-доброто бизнес проучване в сферата на услугите, опитвайки известна стабилизация на валутния пазар след вчерашната драматична обезценка на паунда, последвала края на заседанието на АЦБ.

Паундът се търгува към 1,3060 долара, отбелязвайки слаб отскок от сутрешно 4-седмично дъно около 1,3039 нивото (най-ниско ниво от дъното на 6-ти октомври от 1,3026 долара). В същото време еврото се понижава с 0,11% към 0,8900 паунда, но след като в четвъртък единната валута поскъпна с цели 1,8% до 7-дневен връх от 0,8937 британски лири (най-здрав дневен ръст на еврото от октомври 2016-а година насам).

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени