Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гийом Клоса: С "Еразъм" всички европейски граждани получават аристократичната (някога) привилегия да пътуват

Гийом Клоса
Снимка: Личен архив
Днес, в деня, в който в Пловдив се провежда Национален форум Еразъм+, в сутрешното ни "Радиокафе" потърсихме още от измеренията на може би най-успешната програма на ЕС. Гийом Клоса, един от директорите на EBU (Европейския съюз за радио и телевизия), който е бил и специален съветник на министъра, отговарящ за френското председателство на ЕС, наскоро издаде и книга, посветена на "Еразъм поколението". Специално за Радио София той разказва как и защо програмата "Еразъм" е била ключова за френското председателство и какви промени (за още по-хубаво) се очакват в нея.

Вие знаете, някога в миналото в Древна Гърция, в Римската империя, в последвалите аристократични времена само богатите са имали възможността да пътуват. Ами помислете за Омир и неговата "Одисея" – та това си е неговия Еразъм! Възможността  да пътуваш е била привилегия в продължение на векове. С програмата "Еразъм" ние даваме  възможност на всеки европейски гражданин да усети тази аристократична привилегия – да пътува, да опознава нови светове, да живее с хора от други култури. Така че когато моят издател ми се обади и ми каза, че иска да напиша книга зa Еразъм поколението и ме насочи към големия австрийски писател Стефан Цвайг, който описва историята на своето поколение в книгата си "Светът от вчера", аз, разбира се, бях много поласкан. Моята книга "Европейската младеж" разказва за опита и европейските измерения на това поколение, което благодарение на програми като "Еразъм" е имало възможността да прегърне света. Самият Гийом Клоса е пътувал в Лондон (в London School of Economics) като студент по "Еразъм", а после, когато станах специален съветник на министъра, който отговаряше за френското председателство, направих предложение, подето от президента Саркози за демократизация на програмата "Еразъм" и за поставянето ѝ сред топприоритетите на нашето председателство. Така и направихме и това реално беше първата крачка към "Еразъм за всички". А напоследък имах няколко срещи в тази насока с екипа на Жан-Клод Юнкер, както и с президента Макрон, когото познавам лично – става дума за разширяване на "Еразъм" за още по-млади участници и аз съм сигурен, че това ще се случи.

Чуйте целия разговор на Лили Големинова с Гиойм Клоса, който на финала говори за Еманюел Макрон, за неговия път към президентството и за това, че е първият френски политик на висок пост, който говори за Европа (нещо, което другите избягват, защото хората не са много проевропейски настроени) и набляга на факта, че Европа това сме ние и няма логика да не подкрепяме Европа. Просто трябва да решим заедно каква трябва да бъде тя и да я направим такава.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна