Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

История за кавал и симфоничен оркестър

БНР Новини
Теодосий Спасов
Снимка: Ани Петрова

Тази вечер (3 ноември) от 19.30 часа в зала „България“ Симфоничният оркестър на БНР ще представи концерт, на който още докато четеш заглавията в програмата, те завладява ритъмът на танца: „Тракийски танци“ от Петко Стайнов, „Славянски танци“ от Антонин Дворжак, „Танци от Галанта“ от Золтан Кодай и „Концерт за кавал, кларинет и оркестър“ от Теодосий Спасов.

Радиосимфониците ще са под диригентската палка на Марк Кадин. Солисти са Илиян Илиев – кларинет и Теодосий Спасов – кавал.

За Теодосий Спасов вълнението може би е двойно, тъй като той ще бъде на сцената в две роли – на солист и на композитор, чийто „Концерт за кавал, кларинет и оркестър“ ще бъде представен за първи път пред публика. А ето и какво сподели той със слушателите на „Артефир“:

Много съм щастлив, че съм поканен в този концерт на Симфоничния оркестър на БНР и името ми стои до големи имена като Стайнов, Кодай, Дворжак. Благодаря за това доверие на диригента Марк Кадин и на продуцента Марио Ангелов.
След „Пясъчно момиче“ – концерта ми за кавал и струнен оркестър от преди години – „Концерт за кавал, кларинет и оркестър“ е дългообещаван и дългоочакван. Обещах преди време на Илиян Илиев да направя нещо, за да се срещнем заедно на сцената.
Аз каквото и да направя, не бих могъл да изляза извън кожата си – винаги корените на музиката ми са дълбоко в нашата традиция.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени