Половин милион българи са болни от диабет, още 200 хиляди страдат от заболяването, без да го знаят

Снимка: Ани Петрова, БНР

Половин милион българи са болни от диабет, още 200 хиляди страдат от заболяването, без да го знаят, каза професор Цветелина Танкова, началник на Клиниката по диабетология в Университетската болницата по ендокринология:

През последната година беше проведено едно проучване, което да покаже информираността за диабета сред хората с диабет и сред тези, които нямат диабет, и това, което прави впечатление, е добрата тенденция в това, че все повече хора поддържат един по-добър контрол на заболяването, на захарния диабет, но по отношение на хората, които нямат диабет, не се познават признаците, не се познават рисковите фактори и може би трябва да работим повече в тази насока.

Освен генетичното предразположение към диабета, медиците посочват, че рискови фактори са затлъстяването и обездвижването.
Още от категорията

45-годишен мъж е намерен застрелян в София

Четиресет и пет годишен мъж е намерен застрелян в гараж в столичния квартал "Хиподрума". Тялото е открито през изминалата нощ от хора, живеещи в района. По първоначална информация, огледът е установил, освен огнестрелна рана, и наранявания с нож. Убитият е криминално проявен. Той е използвал гаража, където е открит, като работилница. По..

обновено на 22.11.17 в 13:20

"Тренд": 67% харесват Радев, 42% - Борисов

Представяме първата част от проучването на изследователски център „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“. Изследването е представително за пълнолетното население на страната и е проведено сред 1005 пълнолетни български граждани по метода „лице в лице“. Теренът на проучването е реализиран между 3 и 12 ноември 2017 г. Малко над половината от българите..

публикувано на 22.11.17 в 13:16

Трибуналът в Хага осъди на доживотен затвор Ратко Младич

Международният трибунал обяви за виновен бившия босенски сръбски военен лидер Ратко Младич . Той получава доживотна присъда. Младич беше признат за виновен по 10 от общо 11-те обвинения, сред които геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления  по време на войната в Босна и Херцеговина в периода 1992-1995 година. Войната отне живота на..

обновено на 22.11.17 в 13:15
Офелия Кънева, председател на Държавната агенция за закрила на детето

Над 17 000 случаи на деца, въвлечени в родителски конфликти, установени през 2016-а

През 2017 на националната телефонна линия 116 111 месечно постъпват по 9000 сигнала за насилие. По 70 сигнала на 10 дни постъпват и през онлайн системите. Не се знае колко данни не влизат в системата. Това каза за предаването "Хоризонт до обед" Офелия Кънева , председател на Държавната агенция за закрила на детето. Агенцията е един от организаторите..

публикувано на 22.11.17 в 12:41

Пешеходната пътека като начин на живот

И днес на пешеходна пътека в София беше блъснато 12-годишно дете. Според регионалния министър не държавата натиска газта. Не натиска, но я дава. А често се прави, че просто такъв проблем няма. Защото ако има проблем, той се решава с най-мощното средство за управление, познато в световната история – държавата като организация, апарат и контрол. За..

публикувано на 22.11.17 в 12:25

Георги Чолаков встъпи в длъжност като председател на ВАС

Георги Чолаков встъпи в длъжност като председател на Върховния административен съд (ВАС) за следващите седем години. Досегашният председател Георги Колев остава в съда като редови магистрат. На церемонията не присъства президентът Румен Радев , който веднъж отказа да назначи Чолаков и подписа указа за избора му едва след като той беше..

публикувано на 22.11.17 в 12:16
Румен Драганов

Над 200 000 студенти у нас ще отбележат 8-и декември

203 000 хиляди души ще отбележат студентския празник тази година. Голяма част от студентите ще го прекарат в градовете около кампусите – София, Търново, Русе, Свищов, Варна, Бургас, Благоевград и Пловдив. В тези случаи се търсят оферти предимно за вечеря. Това каза за предаването „Хоризонт до обед“ директорът на Института за анализи и оценки в..

публикувано на 22.11.17 в 12:09