Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доказателството, че читалищата не са отживелица

Нуждата от духовно просвещение, в годините преди Освобождението, е мотивът за създаването на читалищата, които с дейността си дават тласък за развитие на просветата, културата и изкуството. Читалищата могат да бъдат определени като “будители” на нацията. Първите читалища възникват благодарение на средствата на богати българи.

Повече от 160 години българското читалище е просветна институция без аналог по света. Народно читалище “Иван Вазов-2014” е един от примерите за съвременен, многофункционален културен център.

Нашето разбиране за съвременно читалище е то да бъде пресечна точка между традиционните читалищни дейности такива, каквито са съществували през Възраждането и техните модерни форми ,т.е. то да бъде атрактивно за децата и младежите в настоящето, обясни председателят на Народно читалище “Иван Вазов - 2014” в район "Подуяне" Орлин Денков.  По тази причина и дейността на читалището е свързана с проекти, свързани с развитие на дигиталните умения на децата, такива, свързани с развитие на градската култура и изкуство, допълни той. Учредителите повече от 150 души, живеещи в район “Подуяне”.

В читалището, което се развива има библиотека, зала за обучения, ще има и мини галерия. Все неща, които са свързани с развитие на местната общност. Членовете са хора, които се занимават с различни дейности - журналистика, литаратори, юристи, хора на изкуството, учители. Всички ние сме обединени от продължението на традицията за развитие на читалищното дело, обясни Денков.

“Пътят на смелите” е една от първите инициативи на читалището. Това е една кампания, изразяваща се в мотивационни срещи в български училища в София и страната, в които участват популярни лица - хора, свързани с музиката, изкуствата , обществения сектор, кото в неформална обстановка разговарят с децата и разказват своя път към успеха. Силен акцент в тези срещи е образованието като нещо задължително за успеха, обясни Денков.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна