Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северна Корея отхвърля всяка възможност да преговаря за ядрената си програма

Ким Чен-ун и севернокорейски учени
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Северна Корея отхвърля всяка възможност за преговори по своята ядрена програма. Това беше заявено чрез официалната севернокорейска информационна агенция по повод започващата първа азиатска обиколка на американския президент Доналд Тръмп. Тази совалка ще премине и под знака на севернокорейските заплахи. 

САЩ трябва да отхвърлят "абсурдната идея", че Северна Корея ще отстъпи под натиска на международните санкции и ще се откаже от ядрените си оръжия, предупреди официалната агенция КЦТА и увери, че страната е навлязла в последния етап от ядреното възпиранеПо-добре не мечтайте повече да разговаряте с нас за ядрено разоръжаване, заявява агенцията в коментар, озаглавен "Спрете да сънувате с отворени очи"и цитиран БТА.

След посещение в Япония Тръмп се очаква да пристигне във вторник в Сеул, където, според Белия дом, ще заяви съвместната решимост пред лицето на общите заплахи. Южна Корея обаче много се тревожи визитата да не влоши ситуацията, ако лидерът на САЩ не смекчи войнствената си риторика по адрес на Пхенян, посочва АФП, припомняйки обидите и заканите, разменени през последните месеци между Тръмп и севернокорейския ръководител Ким Чен-ун.

Азиатската обиколка на Тръмп включва още Китай, Виетнам и и Филипините. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна