Eмисия новини
от 08.00 часа

Менда Стоянова: Трябва да постигнем по-висок растеж, за да се увеличат доходите

Менда Стоянова
Снимка: БГНЕС
120 милиона повече за наука има в Бюджет 2018, каза в предаването "Неделя 150" председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова.

Пари там има, но не са на принципа вдигане на работните заплати, а на проектното финансиране. Това или не се разбира, или не вярват, че би могло да се случи и продължават да искат просто общо увеличаване на заплатите. Въпросът с проектното финансиране е дали в колективите ще бъдат включени младите учени, но тук става дума за организация на самата научна общност, уточни Стоянова.

Всяка година държавата събира все повече и повече пари. Първият фактор, който влияе, е процентът на самите данъци. После вече говорим за онези данъци, които не са платени, защото са укрити в сивата икономика. Има страни със значително по-високи данъчни и осигурителни вноски. Ние трябва да решим искаме ли такива данъци. Но това не е нашият дебат. Ние сме дошли с програма и в нея е казано, че данъците са такива, каквито са. Не можем да вземем от хората повече пари, за да ги дадем на онези, които крадат или управляват лошо, смята Стоянова

Заплатите в много сфери са ниски и ще останат такива, докато не постигнем по-висок растеж. В науката потенциалът  би могъл да бъде реализиран по-добре, смята Стоянова.

По-добрите условия за бизнес ще означават по-висок растеж. Условията за бизнес трябва да бъдат подобрени, подчерта. Макропоказатели като финансова стабилност, предвидимост в икономически и политически план. Има компоненти, които са на много ниско ниво. Нивото на правораздаване влияе сериозно. Чуждите инвеститори нямат гаранции, че ще получат бързо и справедливо правораздаване.

Менда Стоянова подчерта, че е изключително трудно привличането на инвеститори. Има сериозни инвеститори, които избират България, но е нужно време.

Исканията за повече пари между първо и второ четене на бюджета ще бъдат много. БАН искат 15 милиона повече. Вече имах среща с председателя на БАН. Тези, които не са толкова шумни - социалната сфера и културата, също имат нужда от подкрепа. В сценичните изкуства нямаме протести, защото се направи реформа - обвърза се държавното финансиране с продадените билети. Реформите в определени сфери просто не се случват. А те трябва да произтекат от хората, които работят там. Те трябва да се опитат да си реорганизират работата така, че да бъдат по-ефективни.

Трябва да се помисли в тази посока - така Стоянова коментира искането на БНР за 2 млн. повече бюджет.

По въпроса за фалшивите новини Стоянова каза: Бих искала да знам какви стъпки СЕМ предприема срещу фалшивите новини.

Относно евентуалния вот на недоверие Менда Стоянова отбеляза, че основанията за него се позовават на фалшиви новини. В това не виждам нищо лошо, щом опозицията се е организирала по определена тема. Според нея моментът не е подходящо избран, имайки предвид предстоящото европредседателство. За първи път ще вършим непозната и несвойствена работа и искаме да я свършим достойно. Вероятно времето не е избрано случайно, за да получат по-силен отзвук.

Заявката на ДПС срещу патриотите е стара, доста остър тон се получи напоследък в диалога. Ескалира едно напрежение, което никому не е нужно. Нормално е ДПС да иска да замести патриотите във властта. Но преди избори не може. Ние ясно заявихме с преди миналите избори с кого бихме управлявали и с кого не бихме управлявали. Ако трябва да преформатира управлението, не би могло там да влезе някой друг. Разбира се, можем да управляваме в малцинство, но това би могло да бъде само временно - това не е правителство, което би могло да води истинска политика. Навсякъде има и хора, които използват позициите си за користни цели. Не бихме могли да го гарантираме в ГЕРБ. Но при такива случаи първата стъпка е партията да се разграничи, втората - съответните органи да кажат има ли нарушение на закона. Друг е въпросът дали досега някой е понесъл отговорност или не. Ние в ГЕРБ смятаме, че трябва да се носи и морална отговорност.

Решението на министъра на здравеопазването беше лично. Той не е член на ГЕРБ. При Делян Добрев - познаваме човека, освен това не ставаше дума за облагодетелстване.

Ясно и категорично казваме позицията си по всеки отделен случай. БСП не реагират, когато става дума за техни членове, каза още Стоянова.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


Още от

Преглед на българския печат

публикувано на 15.10.19 в 06:41