Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Менда Стоянова: Трябва да постигнем по-висок растеж, за да се увеличат доходите

Менда Стоянова
Снимка: БГНЕС
120 милиона повече за наука има в Бюджет 2018, каза в предаването "Неделя 150" председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова.

Пари там има, но не са на принципа вдигане на работните заплати, а на проектното финансиране. Това или не се разбира, или не вярват, че би могло да се случи и продължават да искат просто общо увеличаване на заплатите. Въпросът с проектното финансиране е дали в колективите ще бъдат включени младите учени, но тук става дума за организация на самата научна общност, уточни Стоянова.

Всяка година държавата събира все повече и повече пари. Първият фактор, който влияе, е процентът на самите данъци. После вече говорим за онези данъци, които не са платени, защото са укрити в сивата икономика. Има страни със значително по-високи данъчни и осигурителни вноски. Ние трябва да решим искаме ли такива данъци. Но това не е нашият дебат. Ние сме дошли с програма и в нея е казано, че данъците са такива, каквито са. Не можем да вземем от хората повече пари, за да ги дадем на онези, които крадат или управляват лошо, смята Стоянова

Заплатите в много сфери са ниски и ще останат такива, докато не постигнем по-висок растеж. В науката потенциалът  би могъл да бъде реализиран по-добре, смята Стоянова.

По-добрите условия за бизнес ще означават по-висок растеж. Условията за бизнес трябва да бъдат подобрени, подчерта. Макропоказатели като финансова стабилност, предвидимост в икономически и политически план. Има компоненти, които са на много ниско ниво. Нивото на правораздаване влияе сериозно. Чуждите инвеститори нямат гаранции, че ще получат бързо и справедливо правораздаване.

Менда Стоянова подчерта, че е изключително трудно привличането на инвеститори. Има сериозни инвеститори, които избират България, но е нужно време.

Исканията за повече пари между първо и второ четене на бюджета ще бъдат много. БАН искат 15 милиона повече. Вече имах среща с председателя на БАН. Тези, които не са толкова шумни - социалната сфера и културата, също имат нужда от подкрепа. В сценичните изкуства нямаме протести, защото се направи реформа - обвърза се държавното финансиране с продадените билети. Реформите в определени сфери просто не се случват. А те трябва да произтекат от хората, които работят там. Те трябва да се опитат да си реорганизират работата така, че да бъдат по-ефективни.

Трябва да се помисли в тази посока - така Стоянова коментира искането на БНР за 2 млн. повече бюджет.

По въпроса за фалшивите новини Стоянова каза: Бих искала да знам какви стъпки СЕМ предприема срещу фалшивите новини.

Относно евентуалния вот на недоверие Менда Стоянова отбеляза, че основанията за него се позовават на фалшиви новини. В това не виждам нищо лошо, щом опозицията се е организирала по определена тема. Според нея моментът не е подходящо избран, имайки предвид предстоящото европредседателство. За първи път ще вършим непозната и несвойствена работа и искаме да я свършим достойно. Вероятно времето не е избрано случайно, за да получат по-силен отзвук.

Заявката на ДПС срещу патриотите е стара, доста остър тон се получи напоследък в диалога. Ескалира едно напрежение, което никому не е нужно. Нормално е ДПС да иска да замести патриотите във властта. Но преди избори не може. Ние ясно заявихме с преди миналите избори с кого бихме управлявали и с кого не бихме управлявали. Ако трябва да преформатира управлението, не би могло там да влезе някой друг. Разбира се, можем да управляваме в малцинство, но това би могло да бъде само временно - това не е правителство, което би могло да води истинска политика. Навсякъде има и хора, които използват позициите си за користни цели. Не бихме могли да го гарантираме в ГЕРБ. Но при такива случаи първата стъпка е партията да се разграничи, втората - съответните органи да кажат има ли нарушение на закона. Друг е въпросът дали досега някой е понесъл отговорност или не. Ние в ГЕРБ смятаме, че трябва да се носи и морална отговорност.

Решението на министъра на здравеопазването беше лично. Той не е член на ГЕРБ. При Делян Добрев - познаваме човека, освен това не ставаше дума за облагодетелстване.

Ясно и категорично казваме позицията си по всеки отделен случай. БСП не реагират, когато става дума за техни членове, каза още Стоянова.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени