Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес делата за корупция по високите етажи на властта ще се гледат от СНС

| обновено на 06.11.17 в 12:14

Според последните промени в Наказателно-процесуалния кодекс от днес делата за корупция по високите етажи на властта ще се гледат от Специализирания наказателен съд (СНС). Досега в специализираните структури се гледаха само дела срещу организираната престъпност, за тероризъм, както и престъпления срещу Републиката.

Няма официална статистика колко точно са разследванията, които ще се прехвърлят от Софийската градска прокуратура в спецпрокуратурата към този момент. 

Неофициално от Софийския градски съд (СГС) прогнозираха, че с прехвърлянето на т.нар. "корупционни дела", делата в него ще намалеят с около 30 процента. Шефът на Специализирания наказателен съд Георги Ушев очаква с над 2000 дела да се увеличат делата на спецсъдиите и затова поиска още 15 съдии. Без да уточнява колко, преди време и прокуратурата поиска още обвинители, за да се справи с очаквания наплив.

Според приетите малко преди лятната ваканция промени, подсъдни на спецправосъдието от днес са 11 категории лица, сред които депутати, министри, магистрати, шефове на агенции и комисии, областни управители, кметове, за престъпления като длъжностно присвояване, подкуп, престъпления по служба, безстопанственост, неизгодни сделки.

Наскоро депутатите решиха да компенсират липсата на интерес към спецправосъдието със стабилни бонуси, което даде основание за подозрението, че политиците си осигуряват щадящ ги съд:

Ако настоящите политици един ден се превърнат в обвиняеми и подсъдими, дали ще искат да гледат по-благосклонно на тези, които биха попаднали в едно съдебно дело там, коментира в интервю за "Преди всички" Иван Брегов от ИПИ.

Очаква се Върховният касационен съд да оспори пред Конституционния съд трансфера на дела срещу определени категории лица от Градския в Специализирания наказателен съд. Според Брегов, ако промяната бъде отменен като противоконституционна:

Ще имаме осъдени хора от извънредни съдилища. За съжаление решението на Конституционния съд действат занапред и ще имаме хора, които след това ще съдят България пред Европейския съд по правата на човека, прогнозира Брегов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени