Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

Рекордно поскъпване на яйцата. На места едно яйце се продава за 40 стотинки, пише "Труд" като водеща тема в днешния си брой. Според познавачи на пазара, тенденцията за поскъпване ще продължи до Нова година. Една от причините за драстичното повишаване на цената е птичият грип и предхождащият го скандал с фипронила.

Според европейско изследване българското месо е пълно с антибиотици, това е водещото заглавие на "Сега". Нашите фермери са на осмо място в Европейския съюз по прекомерна употреба на лекарства за животни, констатира изследването, оповестено миналата седмица. Общата констатация за Европа е, че е намаляло използването на антибиотици във фермите.

Нови 400 линейки ще бъдат купени, защото сегашните са като гробници, пише във водещата тема на "Монитор". 90 процента от ползваните линейка е с пробег по 300 хиляди километра и са на повече от десет години. Предстои спешните центрове в страната да бъдат ремонтирани, пише още вестникът.

Почти всеки пети човек, регистриран в бюрата по труда у нас, е пред пенсия, информира "Сега". Според справка на Агенцията по заетостта, проблемът с безработицата сред хората в предпенсионна възраст е мащабен, тези хора може би няма да могат да съберат необходимия им стаж. Ограничено е финансирането на програмата "Помощ за пенсиониране", въпреки огромния интерес към нея.

След потопа в община Камено, 32 семейства остават в наводнените си домове, съобщава "Труд".  Очаква се днес да са готови описи на загиналия в бедствието добитък и на загуби на друго имущество, за да може стопаните да получат обезщетение. Вестникът помества и разказ на единствения останал без покрив от пострадалото от взривената цистерна шуменско село Хитрино.

"24 часа" пише пространно за пореден нашенски парадокс - цените на имотите непрекъснато растат, в същото време има доста празни жилища. Жилищната площ е повече в по-малките населени места, показва анализ на специалисти. Само 5 на сто от празните жилища се дават под наем, което също е парадоксално според експертите.

"Капитал дейли" също коментира темата и помества материал със заглавие: "Жилищата в България: по-празни, но все по-скъпи".

Ако предприемем пътуване по Коледа е добре да се застраховаме, напомня "Монитор". Обезщетяват ни срещу кражба в дома, например, и парите се изплащат, дори и ако не сме заминали. Проваленото пътуване пък струва като застраховка 20 лева на човек.

До дни ще обявим решение за втория лифт в Банко, пише "24 часа", като цитира кмета на града Георги Икономов. В интервю за изданието, той пояснява, че никъде не се забранява изграждане на спортна инфраструктура.

Високопоставени източници от МВР са казали за "Телеграф", че бежанците ползват България като транзитна зона. Те преспиват тук и продължават към Сърбия или пък към най-новата дестинация на мигрантите - Гърция. Ползват таксита и микробуси, плащат между 100 и 200 евро. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени