Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хр. Пимпирев: Акцентът на 26-ата ни антарктическа мисия ще бъде върху научните изследвания

Снимка: БГНЕС


Фокусът на 26-ата антарктическа мисия ще бъде върху научните изследвания. Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ полярникът проф. Христо Пимпирев, който допълни, че първата група от 9 души тръгва към ледения континент на 15 ноември.

Антрактира е най-голямата природна научна лаборатория на планетата това е цял един континент, който е най-малко замърсен, все още девствен и там се правят едни от най-големите открития въобще за цялото човечество. Ще работим заедно с наши и чуждестранни колеги по проект за изследване на сеизмичността в района на българската база, тъй като до остров Ливингстън, където се намира нашата полярна станция, само на 20 километра, се намира един действащ вулкан, така че той е в много активен район, където тектоничните плочи се местят много осезателно. Много важно е да се изследват тези премествания, тази динамика на земната кора. Освен това, на българската база ще работят и тези чуждестранни учени. Това са 17 души 9 португалци, 2 турски изследователи и 1 монголски учен, които ще работят заедно с българските си колеги. Основно проектите са насочени към изследване на глобалното затопляне, което е много осезаемо в западната част на Антарктида, където е именно остров Ливингстън и българската станция.

Пимпирев изтъкна, че научната инфраструктура и транспортът остават големите проблеми на българите в Антарктида. 

Научната инфраструктура все още много куца. Ние имаме едно подобие на научна лаборатория, която е оборудвана с апаратура от края на миналия век. Това, което предстои да бъде направено на нашата база, е построяването на един лабораторен блок, който да даде възможност пробите, които се взимат от тази уникална среда, каквато е Антарктида, да могат да се обработват още на място, защото при преминаването през Екватора, за да дойдат до Европа, неминуемо в голяма част се повреждат.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени