Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още за реформите в системата на ТЕЛК

Бисер Петков: Експертизата на работоспособността е етап от общата реформа в системата на ТЕЛК

Бисер Петков
Снимка: БГНЕС
Дългоочакваната концепция за реформа в системата на ТЕЛК вече е внесена в Народното събрание, като се очаква документът да бъде обсъден в социалната и здравната комисия, след което и да се гласува в пленарната зала. Основният въпрос е дали с концепцията ще бъдат решени проблемите на хората с увреждания и целта на реформата ще бъде постигната, а тя е – публичният ресурс да се харчи само за действително нуждаещите се и да спрат "течовете" и злоупотребите в системата.

Всички погледи са вперени в новата концепция с надеждата, че най-сетне ще се намери Соломоново решение, което да отчита, че медалът има две страни – гледната точка и страховете на хората с увреждания, и тази на институциите, които разпределят ограничения публичен ресурс – или иначе казано, системата да бъде дисциплинирана, но без покрай сухото да изгори и мокрото. За радикални промени в така наречената "експертиза на работоспособността" се говори от години, но досега те не успяваха да станат факт и да сложат ред в системата. 

Според Явор Алексиев от Института за пазарна икономика един от плюсовете на новата концепция е, че се признава провалът на досегашната система:

Реформата на медицинската експертиза, разделянето ѝ на две части, до голяма степен ще помогне да се премахне този универсализъм, който съществува до този момент, а именно – сдобиването с ТЕЛК решение автоматично да води до голям набор от привилегии, които в основната си част стимулират и така наречените фиктивни инвалиди да се опитват да се сдобият с такова решение. Неща, които нямат непременно отношение към интеграцията на един или друг човек, стават автоматично достъпни в момента – такива са да речем освобождаването от винетни стикери, различни данъчни облекчения, защитата от уволнение, по-дългият платен отпуск – все неща, с които всеки един от нас би искал да се сдобие, ако физиологическото му състояние или, нека си го кажем директно, не чак дотам прозрачните и правилни практики в ТЕЛК комисията го позволяват - много хора се възползват от тази ситуация.

В годините след началото на кризата много ясно се видя бумът в броя на хората с увреждания, които, разбира се, голяма част от тях не бяха реално хора с увреждания, а просто хора, които се опитаха да се възползват от слабостите на досегашната система, посочи Алексиев, като коментира още, че новият документ не изчерпва всички проблеми, някои от които изискват индивидуализиран подход.

В момента акцентът по-скоро е поставен върху реформата на медицинската експертиза, именно за да се спрат тези злоупотреби, които вече споменахме, отбеляза още Алексиев и допълни, че трябва да се помисли и за въвеждане на подоходен критерий за отпускане на някои от видовете помощи.

Новата концепция е разработена от социалното министерство. Министър Бисер Петков уточни пред "Хорозонт", че тя е продължение на усилията на ведомството му, започнати още през 2015 година, като посока на реформата:

Обособяване на експертизата на работоспособността, която сега е част от общата медицинска експертиза, и извършването ѝ самостоятелно от отделни органи, които се предлага да бъдат към НОИ  – така наречените "комисии за експертиза на работоспособността", които да извършват оценка на работоспособността на хората с увреждания, които преди това са минали съответно чисто медицинска оценка и е установено вид и степен увреждане, което надвишава 50%.

Петков допълни, че тепърва предстои да бъдат уредени с осигурителното законодателство правата и това не става в тази концепция – чак тогава ще има отговор и на въпроси като този дали работещите хора с увреждания ще получават и пълна инвалидна пенсия. 

Експертизата на работоспособността е по-скоро етап от тази обща реформа, която беше обсъждана в Националния съвет по медицинска експертиза. Когато тази система започне да функционира, тогава би трябвало, съответно правата по Кодекса за социално осигуряване да бъдат съобразени с това, което ще дава като резултат самата експертиза за работоспособността, посочи министър Петков. 


Повече по темата чуйте от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени