Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В камерен концерт Йошихару Уада и Яна Зеленогорска свързват Изтока и Запада


Ценителите на музиката тази вечер имат шанса да се потопят в звуковите измерения на хармонията между Изтока и Запада - с помощта на двама музиканти - от Япония и България. Той се казва Йошихару Уада и е пианист от Страната на изгряващото Слънце, а тя цигуларка, казва се Яна Зеленогорска и е от нашата страна - на розите. Камерният им концерт ще бъде в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" и началото му е в 18.00 часа. Входът е свободен.  

Как е възникнала идеята за концерта, който е част от събитията в рамките на 28-те дни на японската култура в България и се организира от Фондация "Земята и хората" с подкрепата на посолството на Япония, разказа в ефира на "Хоризонт" Яна Зеленогорска:

Йошихару Уада е един прекрасен пианист, който е от Япония, живее в Токио и преди няколко години имахме възможността да се запознаем на един конкурс на името на Йохан Себастиан Бах. И оттогава започнахме да обмисляме за евентуален проект заедно и ето че тази вечер, най-накрая той ще се осъществи.

Програмата е изключително разноцветна, ще има творби от Бах, от Сарасате.Разбира се, специално внимание сме обърнали на японските композитори  - ще изпълним 2 японски песни, а той ще изпълни Соната за пиано от Акира Миоши, която не е често изпълнявана в България и смятаме, че ще бъде интересно за публиката.

Повече по темата чуйте от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени