Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зафер Галибов: Продължавам да търся истината за нещата, които се случиха в Румъния през 1989 година

БНР Новини
Снимка: Зафер Галибов
В галерия-книжарница „София Прес“ оживя част от историята, при това с напълно автентични кадри от революцията, свалила последния европейски диктатор – Николае  Чаушеску. Фотографиите на Зафер Галибов са обединени в изложба под заглавие „Фрагменти от една революция“.
Изложбата от фотографии, която за пръв път се показва цялостно пред публика е малка, но съществена част от творчеството на Зафер Галибов. Автор с огромна творческа амплитуда, дълъг и наситен професионален път, той отново потвърждава старата максима, че късметът спохожда подготвения.
През 1989 година, в края на месец декември, като част от екипа на хуманитарната мисия на Червения кръст, Зафер Галибов посещава Букурещ. Фотографът, професионалистът, изживява и запечатва с камерата си фрагменти от няколко необикновени за историята дни.
(Олимпия Даниел, куратор)
Точно по тези снимки бях в Букурещ... Всички тези събития ги видях на живо... За съжаление Румъния почна по един незаконен начин своята демокрация, ако трябва да сме обективни. (Владимир Береану, журналист)
Приятел ме заведе на румънското гробище в Букурещ  и ми показа всичките тези гробове на загинали тогава хора в тези кървави дни. Гледката беше потресаваща, защото тези гробове са еднакви, всичките са платени от държавата. И когато се изправите пред това огромно множество еднакви надгробни паметници, вие си давате сметка колко страшно е било. (Даниела Горчева, журналист)
Исках всеки да приеме истината такава, каквато е. За мен все още не е съвсем ясно кои сили движеха тази промяна в Румъния и не смея да подведа нито един човек, пишейки какъвто и да било текст – обяснява авторът Зафер Галибов отсъствието на надписи, обясняващи или коментиращи съдържанието на фотографиите.
Чуйте подробности за изложбата от автора Зафер Галибов и репортаж от откриването ѝ в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени