Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 30 са документираните случаи на насилие на медици в страната

Над 30 са документираните случаи на насилие на медици в страната, съобщи председателят на Лекарския съюз д-р Венцислав Грозев.Той представи на нова инициатива от кампанията срещу насилието над лекари - "Пребори гнева". БНР е медиен партньор на кампанията.

 Д-р Лъчезар Захариев от Втора ортопедия на "Пирогов" и младият парамедик Теодор Цанков от Спешната помощ в София са част от жертвите на насилие:

Нападна ме една жена с много възпитан вид, с културен. Жената прецени, че на опашката пред кабинета е чакала прекалено дълго. Всъщност пациентка беше дъщеря ѝ.

Ние, когато излезем на адрес, просто не знаем къде отиваме. Всяко едно наше повикване е една голяма въпросителна, защото информацията е една, но често в случая реалността е съвсем друга.
  

Над 60 са случаите на агресия на агресия спрямо медицински лица за миналата година. Най-често това става в спешните центрове, обясниха от Лекарския съюз. Д-р Венцислав Грозев:

На това нещо трябва да бъде сложен край или да бъде сведено до абсолютен минимум.
  

Последният случай беше с пребитата медицинска сестра от "Пирогов", която все още се възстановява.

Предприели сме още мерки за безопасност, каза заместник-директорът на болницата проф. Никола Габровски:

Не само въвеждането на тази промяна на допуска. Сложиха се допълнително камери на повечето места. Подобрихме комуникацията както с прокуратурата, така и с органите на МВР, но аз се съмнявам, че ще можем да направим превенция на абсолютно всички възможни случаи.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени