Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ensemble Economique за първи път в България

БНР Новини
Снимка: личен архив на Брайън Пайл

Тази вечер в София каца американският композитор на електронна музика Брайън Пайл, известен повече със сценичното си име Ensemble Economiquе. Да се дефинира музиката на този едноличен (но съвсем не и едностранен) проект е почти невъзможна задача: Ensemble Economique смесва в студийните си записи (а и на сцената) пост-пънк с меланхоличен поп и ембиънт, но жанрът тук е само щрих, който да ориентира незапознатия слушател… ако подобно ориентиране въобще е необходимо. Пиесите на Ensemble Economiqueи 3-минутните, и 20-минутните – имат свой специфичен пулс и особен начин да ви грабнат (не веднага, а неусетно – като история за призраци, която се Плакат: Ангел Симитчиевусещате, че слушате от известно време, без да помните точния момент, в който сте изпаднали в хипноза)… като едновременно с това енергията на живо е като на упадъчен рокендрол концерт на забавени обороти. Като прибавим към това и естетските черно-бели видеоклипове, получаваме една завършена картина, каквато рядко можем да видим по нашите земи, които сякаш винаги са били ориентирани повече към масите, отколкото към истинските ценители.
В богатата дискография на артиста ще да намерите издания за Hands In The Dark, Shelter Press, Dekorder, Not Not Fun Records и култовите Denovali Records. Тази година последните представиха и най-актуалния му албум In Silhouette. Звукът на Ensemble Economique притежава огромна притегателна сила и със сигурност ще докосне меломани от най-различни сцени.

Двете дати за България са:
***8 ноември, сряда - Пловдив, Post-Culture Stage – 20.30 ч. с организатори „Аларма Пънк Джаз“  и Amek Collective

***9 ноември, четвъртък - София, клуб Maze – 20.00 ч. с организатор Soundcute

И двата концерта ще бъдат открити от родния ембиънт проект Dayin, който това лято напомни за себе си с краткото китарно EР-издание Sequence of Characters. Билети за пловдивския концерт на промоционална цена могат все още да бъдат закупени в системата на EpayGo или на касите на EasyPay, а на входа и на двата концерта цената ще е по 8 лв.

Тази вечер пък (между 21.30 и 23.00 ч.) Брайън Пайл ще гостува на живо в „Аларма“ по програма „Христо Ботев“ на БНР.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени