Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каталунски кметове демонстрираха в Брюксел в подкрепа на Карлес Пучдемон

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Каталунски кметове демонстрираха в Брюксел в подкрепа на уволнения от испанското правителство регионален премиер Карлес Пучдемон.

В Брюксел той поиска Европейският съюз да признае резултата от обявения от Мадрид за незаконен референдум за независимост. Пучдемон се обяви за премиер в изгнание и призова всички сепаратистки формации в Каталуния да се обединят за предстоящите на 21-ви декември регионални избори:

Испанската държава извършва брутална репресия и ако не се борим срещу нея заедно, то испанската държава може да спечели тази битка.

Каталунските отцепнически партии не можаха да се споразумеят за единна листа за участие в регионалните избори през декември, предаде Ройтерс. Те имаха срок до полунощ да регистрират коалиции преди вота, но двете главни сили, които сформираха алианс, за да управляват областта през последните две години, не успяха да постигнат навреме съгласие за нов пакт.

Развитието на кризата в Каталуния ще представят пред парламентите на Испания и Белгия премиерите на двете страни – Мариано Рахой и Шарл Мишел.

Обща стачка предстои в Каталуния днес. Протестът е организиран от синдикат, подкрепящ независимостта на автономната област.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна