Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикатите в МВР обсъждат на конференция реформите във ведомството

Българската полиция има днес професионален празник

Снимка: БГНЕС

Днес е професионален празник на българските полицаи. Той ще започне с церемония по поднасяне на венци и цветя в памет на загиналите при изпълнение на служебните им задължения служители на реда и водосвет на знамената на Главна дирекция "Национална полиция. На професионалния си празник синдикатите в МВР организират конференция, на която ще бъдат обсъдени реформите във ведомството и по какъв начин те да отговарят на потребностите на служителите и обществото. Темата е "МВР 2030: Предизвикателства пред политиките за сигурност". На форума представителите на браншовите организации, гражданските организации, компаниите и академична общност ще обсъдят и представят концепция и визия за това как да се реформира МВР, с което да заявят и желанието си за участие в процеса.   

В България, към момента нямаме стратегия за обществен ред и вътрешна сигурност, което означава, че никой не знае как ще изглежда МВР дори след 5 години, отбеляза директорът на Фондация "Общество и сигурност" Радостина Якимова в предаването "Преди всички" по "Хоризонт". Тя допълни че дискусията е разделена на три панела: "Реформи в променената среда за сигурност", "МВР и гражданите: линии на взаимодействие", "МВР: добро управление в услуга на обществото". За момента четирима представители на ведомството са потвърдили пред организаторите, че ще присъстват, както и представители на изпълнителната и законодателната власт. 

Не полицаят е този, който е виновен, а системата, която така е създадена и функционира. Ние искаме да променим системата, но за да отговаря тя на потребностите, за да бъдат удовлетворени хората, те трябва да участват, никой не може да прави политики от мое, от ваше име. Ние трябва да имаме механизми да кажем мнението си и позициите си.

Якимова обяви, че организацията ѝ вече е изготвила местна стратегия за сигурност за столичния район "Красна поляна", при изготвянето на която местните жители са били попитани как оценяват усещането за сигурност в района, кои са опасните места в района и от какви престъпления се страхуват. Близо половината от тях са заявили, че се чувстват по-несигурни в квартала, отколкото в други райони на Столична община. 
Всеки район има специфика, хората имат различни потребности. Имаме райони, в които има концентрация на възрастни хора, махали, те са отдалечени, там се изисква един тип обезпечаване и сигурност. В София в центъра се изискват едни мерки, а в район "Красна поляна" – съвсем различни.

Якимова изрази лична позиция, че реформата в МВР засега не се е случвала заради липса на политическо желание: В последните няколко години направихме 8-9 реформи, които бяха с цел бюджетни съкращения на повишаване на ефективността, които не бяха съгласувани, консултирани с никого, в резултат на което през 2010 година щатът на МВР е бил 61 000, заети са били 55 000 служители, а през 2017-а е 45 000, заети са около 44 000. Бюджетът е един и същ, заплатата на служителите не се е повишавала, а работят в същите условия от преди 7 години. Ефективността е по-ниска. Това са реформите и това е резултатът. Ние искаме да го променим и вярваме, че това може да се случи само и единствено във формат като днешния.

Съществува риск заради засилването на охраната в София заради европредседателството да се наложи предислоциране на полицаи от страната, изтъкна Якимова.
От една страна, това ще генерира изключително много извънреден труд на хората, които ще осигуряват тези мерки за сигурност, което означава изтощение, означава стрес. Вторият рисков фактор е, че, за да се обезпечат, ще се наложи най-вероятно да се командироват служители от страната и ще се "оголят" местата.

Интервюто на Веселина Миланова с Радостина Якимова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени