Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов съобщава в интервю за "Труд", че страната ни може да преговаря за купуването на нов изтребител F-18, освен за F-16. Каракачанов се надява, до края на годината Министерския съвет и Народното събрание да одобрят проекта за модернизация на сухопътните войски.

От "Монитор" са изчислили, че зимата оскъпява живота ни с 1 500 лева. Поне 150 лева са необходими за дебели дрехи, за отопление на дома се харчат повече от половината от парите, изчислява изданието.

Застрахователите се разделиха на две мнения, пише още "Монитор". Според брокери системата за бонуси при застраховките "Гражданска отговорност" може и да не заработи догодина. Българите дават 20 пъти по-малко пари за застраховки от повечето европейци, пише още вестникът.

"Кой гарантира, че Йоан Матев няма да изчезне пак?" пита на първа страница "24 часа". Повод е освобождаването от ареста на обвинения в убийството в Борисовата градина Йоан Матев. Прокуратурата ще протестира пред Апелативния съд, информира вестникът.

"Сега" пише на първа страница за влязлата в сила промяна в НПК, която, според запознати, ще има повече негативен за обществото ефект. "Това е поредното недоразумение", коментира вестникът по повод даването на делата за корупция по висшите етажи на властта към Специализирания съд. Акцентира се и на това, че промяната беше приета набързо по идея на депутати от ГЕРБ. Приложението на "Сега" също е посветено на законодателството ни. Дискутира се друга нерешена у нас тема – колективните искове.

"Труд" предупреждава: "Бомба е заложена в бюджета на Здравната каса". Предупреждението е отправено от болниците и от пациентските организации по повод забраната за включване на нови лекарства и дейности. Това ще оскъпи лечението и ще принуди пациентите да продължат да търсят лечение в чужбина.

"При дълг вече ще се запорира не цялата, а една трета от пенсията", пише "24 часа". Съдебните изпълнители нямат право на удръжки, ако длъжникът е с доходи под минималната заплата. Тези промени са в сила от 1 ноември, съобщи НОИ вчера.

Според "Телеграф" 500 хиляди българи тръгват на път още по Коледа и ще слеят празнуването с Нова година. В България ще празнуват извън дома си близо 400 хиляди души, предполага се, че всеки от тях ще похарчи към 290 лева. За предпочелите страната най-търсени са местата за каране на ски и за спа процедури.

"МВР не е готово за председателството", това е водещото заглавие на днешния брой на "Дума". Системите за сигурност все още не работят. Тепърва ще е провеждат обществени поръчки.

"Българско-индийски консорциум е избран за купувач на ЧЕЗ", пише "Капитал дейли". Над 310 милиона евро е цената на сделката за най-големия частен енергиен бизнес у нас. Изданието цитира чешки медии, новината е потвърдена от източници и у нас.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна