Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Научно-практическа конференция "Децата и медиите“ се провежда в София

Снимка: wikipedia.org

Софийският университет „Свети Климент Охридски“ и Държавната агенция за закрила на детето организират научно-практическа конференция „Децата и медиите“. Целта на научно-практическата конференция в Софийския университет е да събере представители на научната общност, неправителствения сектор, политици и професионалисти, работещи в областите педагогика, образование, право, психология, журналистика, комуникации и високи технологии, които заедно да идентифицират проблеми и да предложат решения, свързани с прилагането на съвременните информационни и комуникационни технологии в образованието, безопасното използване на медиите и интернет от страна на децата, както и с етичното им представяне в публичното пространство.
 

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето Офелия Кънева изтъкна за предаването "Преди всички" по "Хоризонт", че и проблемите при медийното отразяване на ситуации, свързани с деца, които бяха посочени в проучването на УНИЦЕФ от 2016 година.

В цял свят това е огромно предизвикателство. Неслучайно и по време на домакинствания в момента в България Евроазиатски форум, в който 53 държави са представени и дебатират по отношение на правата на децата, темата за децата и медиите е повдигната. Това е тема, която е световно предизвикателство и стои в последните няколко години във фокуса на всички световни организации – на ЕК, на Съвета на Европа, на ООН... Неслучайно УНИЦЕФ подготви тези изследвания. Те не бяха само за България задача на УНИЦЕФ. Определено ние не сме извън класацията на проблемите, но сме в класацията на тези държави, които бързо се организираха, бързо решиха, че трябва заедно – медии, научни среди, администрация да седнат на масата и да помислят за варианти.

Безспорно можем да влезем в детайли – къде е уебпространството, къде е електронната част? Мисля, че има един-единствен прецедент в света в момента – Великобритания, в който уебпространството също вече подлежи на държавна регулация, в това число на държавно вето. Навсякъде другаде ние наваксваме в уебпространството, оправдавайки се, че все още имаме да си подреждаме печатните медии, електронните медии, но България не се крие зад тези оправдания.

Институциите и възрастните остават длъжници на децата, изтъкна Кънева:
През последните години се фокусирахме единствено и само към децата, които имат очевадни проблеми и оставихме настрана всички останали деца – децата лидери, децата таланти, децата добър пример, децата, които водят посоката на живота такава, каквато цялото ни общество има нужда да води. Това липсва и в медийното пространство!
Ние сме длъжници на децата откъм добри практики, откъм добри съвети, откъм добри примери. Мисля, че има още какво да направим като лично внимание, като лична инвестиция на всеки един от нас, възрастните по отношение и на дигиталната сигурност на децата. И това не е само личен ангажимент на всички нас. Трябва да се ангажираме по-сериозно и на политическо ниво, държавна политика в тази насока. Планирам 2018 година да бъде посветена в България в сферата на правата на децата и на дигиталната сигурност.

Интервюто на Веселина Миланова с Офелия Кънева можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени