Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маги Гигова храни слончета, Енчо Керязов прави стойка на Ниагара, Стилиян Иванов снима танцуващи дервиши в „Покана за пътуване”

БНР Новини
6
Етюди от село Свежен.
Снимка: Николай Генов

В „Покана за пътуване” водещата Магдалена Гигова с помощта на своите гости повежда слушателите най-напред към село Свежен. Сгушено в диплите на Сърнена Средна гора, то е основано през 14-и век от боляри на цар Иван Шишман, избягали от Търново. Журналистката и пътешественичка Румяна Николова, чийто род произхожда от Свежен, разказва за архитектурно-етнографския резерват, съхранил близо 100 къщи в автентичния им вид, за църквата и типичните местни гозби.

Най-добрият български артист на манежа - Енчо Керязов споделя как бил заобиколен от полиция, щом направил стойка на една ръка на парапета над Ниагарския водопад. Служителите на закона, обаче проявили разбиране, щом осъзнали, че е професионалист и няма опасност за живота му. Енчо неизменно получава покана от Шварценегер за участие в неговия „Арнолд фестивал”, но е успял да участва само веднъж, поради ангажиментите си по света. „Терминаторът” му заявил, че за всичките години никога не е виждал цялата публика на крака в „Мемориал аудиториум”, освен при изпълнението на българина на 20 м от земята. Керязов пък му подарява копие от златната маска на тракийския владетел Терес, придружено със сертификат от Националния исторически музей и с думите „На една легенда може да бъде поднесена само легенда”.

Акробатът е носител на Сребърен клоун от цирковия фестивал в Монте Карло - еквивалент на „Оскар” за манежа.

Светослав Марков и Теодор Борисов и тяхната рубрика „50 места от българската история отвъд България” отвеждат слушателите в италианското градче Брунате, където е приключил жизнения си път Пенчо Славейков. Авторът на „Кървава песен” е единственият българин предложен за Нобелова награда за литература, но от… шведския си преводач Алфред Йенсен. За жалост, Славейков предава Богу дух, а тя не се присъжда на покойници.

Най-добрият начин да опознаеш Шри Ланка е от стъпалото на влака. Тази тайна доверява на Магдалена Гигова учител по география в бившия остров Цейлон. С чувство за хумор и с характерната за нея образност водещата на „Покана за пътуване” раздипля спомена от пътуването си до сиропиталище за слонове в Шри Ланка и приключението „да се чувстваш като веяна скумрия” на вратата на вагона. В Пиннавала тя научава, че президентът на азиатската страна показва уважението си към други държавни глави като им…подарява слонове. Маги е галила, яздила, угощавала с плодове и хранила с биберон симпатичните гиганти, но най-вълнуваща според нея е колективната слонска баня.

Участието на последния гост - режисьора Стилиян Иванов е само „разядка” за следващото издание на „Покана за пътуване”. Той започва разказа си за танцуващите дервиши в турския град Коня, за суфизма и чувствата между Джеляледин Руми и Шамс Тебризи, описани от Елиф Шафак в бестселъра й „Любов”.

За още приключение и пътеписи следете страницата на предаването във Фейсбук - Покана за пътуване


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна