Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британските работодатели трябва да предлагат по-добро заплащане заради отлива на работници от ЕС преди Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На британските работодатели се налага да предлагат по-добро заплащане, за да наемат персонал, заради отлива на работници от ЕС преди Брекзит, сочи информация на Конфедерацията за трудовата заетост.

Проучване на Конфедерацията за трудовата заетост показва, че през октомври се е увеличило заплащането на новонаети работници. Ние вече знаехме, че работниците от ЕС напускат заради несигурността, пред която са изправени. Ето защо е нужна яснота за бъдещата имиграционна система, защото ситуацията ще се влошава и работодателите ще изпитват още по-голям недостиг на персонал, заяви Кевин Грийн от конфедерацията.

Официалната британска статистика показва, че през август нетната миграция е достигнала рекордно ниско ниво за последните три години, като основна причина е отливът на граждани от ЕС и в същото време по-малък приток от Европа след референдума за Брезкит. Проучването на Конфедерацията за трудовата заетост потвърждава тенденцията за по-трудно намиране на кадри както за временна, така и за постоянна работа.

Миналата седмица Централната банка увеличи основния лихвен процент за първи път за последните 10 години, отчасти защото се очаква безработицата скоро да доведе до покачване на заплатите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени