Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Слънчев джаз+ тази неделя:

Бах и Вивалди, плюс френски шансон в джаз идиом

Снимка: facebook.com/tarkovskyquartet
Вторият ноемврийски Слънчев джаз+ започва с три от имената в току-що започналия Д'Жаз в Невер, където ще гостуваме идната седмица.
Общото между трите изпълнения е класическата им основа.

В началото още една композиция от последния соло пиано албум на Буге Веселтофт - Хорал на Й.С.Бах, следван от Вивалди в изпълнение на Франсоа Кутюрие Тарковски квартет и Ерел Бесон с Павана на Форе. Бах е и името на посветения му албум от пианиста Дитер Илг.
От него слушаме любимата на много джазмени Ария, а преди това още един пианист на същия независим лейбъл с две композиции - авторската "Свобода" и хита на Стиви Уондър, посветен на Дюк Елингтън. Името на пианиста е Ииро Рантала, а в парчето на Стиви негов партньор е приятелят ни Улф Вакениус.
Гласовете в предаването са свързани с френския шансон в джаз идиом - Стейси Кент с версията на "Avec le temps" на Лео Фере и Карл Зеро с композицията на Генсбур в буквален превод на португалски - "Agua Na Boca".
Финалът е препратка към Мадридския международен джаз фестивал, където отново ще сме с Хорхе Пардо, този път в компанията на старите дружки от септета на Пако де Лусия Карлес Бенавент и Тино ди Хералдо.

Нощта е млада!



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени