Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България изостава в модерните тенденции на комуникацията автор-издател-библиотека-ползвател

БНР Новини
Анжела Димчева
Снимка: Ани Петрова

Представители на писателските организации от Норвегия, Финландия, Великобритания, Малта, Гърция, Кипър, Испания, Португалия и Ирландия се събраха от 24 до 26 октомври в Лисабон. На международната конференция отново беше зададен въпросът: Защо България не спазва директивите на ЕС по отношение на библиотеките и правата на авторите в тях? Защото всички тези държави, заедно с още 20 страни в Европа, са въвели частично или напълно системата за заплащане на авторските права в библиотеките.
Евентуален ангажимент от законодателството или правителството да се въведе PLR-системата би било глътка живителен въздух за българските автори на художествена литература - смята Анжела Димчева, поетеса и литературен критик, представител на Съюза на българските писатели. Тя участва на международния форум в Лисабон и сега гостува на „Артефир”, за да ни разкаже какво е PLR и как системата е въведена в цивилизованите държави.
Public Lending Right е правото на авторите да получават заплащане за ползването в обществените библиотеки на техните произведения. Според него авторите получават възнаграждение всяка година.
Отделните правителства са въвели системата по три различни начина и я финансират от държавния бюджет: чрез специален член в Закона за авторското право, чрез самостоятелно право на възнаграждение в отделен закон или чрез специално създаден фонд за подпомагане на културата.
Някои държави прилагат комбинация от тези три подхода - поясни Анжела Димчева. Повече можете да научите от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени