Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И днес беше напрегнат ден за Каталуния

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Конституционният съд на Испания анулира едностранно декларацията за независимост на Каталуния. Решението беше очаквано, след като малко след обявяване на независимостта, Мадрид уволни премиера на областта Карлес Пучдемон и разпусна каталунския парламент. Междувременно демонстранти, подкрепящи независимостта на Каталуния, блокираха пътища и спряха влакове в хода на обща стачка срещу арестуването на министри в уволненото каталунско правителство.

Стотици демонстранти се събраха на площад Сант Жауме в Барселона, за да настояват за освобождаването на каталунските лидери и активисти, арестувани от Мадрид. Те скандираха "Пучдемон е нашият президент" и "Свобода за политическите затворници".

Акцията беше част от обща стачка, свикана от активисти за независимост на Каталуня. Тя доведе до блокирани пътища към големи каталунски градове, включително регионалната столица Барселона, и важни автомагистрали. Простиращи дори препречиха жп релси и нарушиха движението на някои пътнически влакове.

Протестираме за демокрация и правителство, защото нашето беше отвлечено. Нашето правителство е в изгнание и в затвора, каза един от протестиращите.

Стачката не беше подкрепена от двата най-големи синдиката в Испания и не се съобщава да е оказала сериозно въздействие върху промишлеността или туристическия сектор, който е един от основните за региона.

В социалните мрежи имаше информация за сблъсъци при опити на полицията да отстранява протестиращи.

В интервю за Би Би Си испанският външен министър Алфонсо Дастис заяви, че Мадрид може да допусне конституционни промени, които да позволят в бъдеще испанските региони да провеждат референдуми за независимост.

Той не изключи национален вот по темата. В отговор на въпрос за реакцията на испанското правителство на Каталунския референдума за независимост, Дастис каза:

Създадохме парламентарна комисия, която да проучи възможността за промени в конституцията, за да можем да отговорим по-добре на желанията на част от каталунците. Оценяваме, че има политическа ситуация, която заслужава да се обсъди такава възможност, но решението трябва да бъде взето от всички испанци.

Испанският външен министър определи всякакви информации за насилие по време на каталунската криза като "фалшиви" новини.

Белгийският премиер Шарл Мишел призова Мадрид да започне диалог със сепаратистите в Каталуния, и заяви, че няма да се намеси в евентуална екстрадиция на Карлес Пучдемон.

Европейската заповед за арест е съдебен въпрос, не правителствен и няма да е правителствен. След няколко седмици ще има избори - не в Белгия, а в Испания. Надявам се да са демократични и да създадат ясен път за Испания.

Лидерът на Каталуния и още четирима бивши министри на областта потърсиха убежище в Белгия, след като Мадрид издаде заповеди за ареста им.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени