Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветът за сигурност на ООН иска оглавяваната от Саудитска Арабия коалиция да позволи хуманитарна помощ в Йемен

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съветът за сигурност на ООН поиска оглавяваната от Саудитска Арабия международна коалиция да отвори за хуманитарни доставки летищата и пристанищата на Йемен. На заседание при закрити врата страните от Съвета за сигурност са изразили загриженост за тежката хуманитарна ситуация в Йемен. Това обясни пред репортери Себастиано Карди, постоянен представител в ООН на Италия, която в момента е председател на Съвета.

Йемен е изправен пред масов глад, който ще засегне милиони хора, ако колицията не вдигне блокадата на страната и не позволи хуманитарни доставки. За това предупреди малко по-рано заместник генералният секретар на ООН Марк Лоукок, който отговаря за хуманитарните въпроси. Ако границите не бъдат отворени за хуманитарна помощ, това ще бъде най-големият глад, който светът е виждал от много десетилетия, с милиони жертви, подчерта Лоукок.

Военната коалиция, оглавявана от Саудитска Арабия, воюва с бунтовниците хуси в Йемен. В понеделник тя обяви, че ще затвори всички пристанища, летища и сухопътни пропускателни пунктове, за да спре доставките на оръжие, които хусите получават от Иран.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени