Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разширяване на търговския излишък на Германия през септември, но в резултат на по-голям спад на вноса от износа

Търговският излишък на Германия се разшири леко през септември в резултат на по-силно понижение на вноса спрямо това на износа, но след това поредни месеца на солиден ръст както на импорта, така и на експорта, показват данни на немската статистика Destatis.

През септември германският износ се сви на сезонно-коригирана база с 0,4% спрямо август, когато нарасна с 2,0% (низходяща ревизия от предходна оценка за ръст с 3,1%), докато очакванията на финансовите пазари бяха за по-силно понижение с 1,1 на сто.

В същото време вносът спадна изненадващо с 1,0%, парирайки нарастването с 0,8% през предходния месец и при прогноза за повишение с 0,3 на сто.

По-солидното понижение на вноса спрямо това на износа доведе до известно разширяване на търговския излишък (на сезонно коригирана база) през септември до 21,8 млрд. евро от 21,3 млрд. евро през август (низходяща ревизия от излишък в размер на 21,6 млрд. евро), докато осреднените очаквания на финансовите пазари бяха за позитивен търговски баланс в размер на 21,1 млрд. евро.

Спрямо година по-рано растежът на германския експорт се забави рязко до 4,6% от 7,3% през предишния месец, докато вносът се увеличи с 5,5%, но след повишение с 8,2% през август. Това допринесе за разширяване на търговския излишък и на сезонно-некоригирана база до 24,1 млрд. евро от 20,1 млрд. евро точно преди година (септември 2016-а година).

Износът на произведени в Германия стоки към останалите страни - членки от еврозоната се увеличи през септември с 4,2% на годишна база, докато вносът на стои от тях се увеличи с 3,7%. Това е пореден знак, че добрият икономически подем в рамките на региона на единната валута продължава да намира все по-широка база и е в подкрепа на очакванията за по-нататъшно негово ускоряване.

В същото време експортът на Германия към трети страни (извън ЕС) се повиши през септември с 6,5% спрямо година по-рано, подчертавайки устойчивостта на немския износ въпреки по-скъпото евро, докато вносът от трети страни се увеличи със 7,1 на сто.

Немската статистика представи и последни данни на Бундесбанк, показващи, че излишъкът на баланса по текущата сметка на Германия, който е мерило за международната финансова позиция на германската икономика и включва движението на стоки, услуги и инвестиции, се разшири през септември до 25,4 млрд. евро от 18,0 млрд. евро през август и спрямо излишък за 23,6 млрд. евро точно преди година.

Данните на Бундесбанк са факт, след като в началото на есента немският икономически институт Ifo прогнозира, че излишъкът по текущата сметка на Германия вероятно ще остане най-големият в света въпреки известното му свиване в резултат най-вече на по-високите цени на внос на петрол и на природен газ.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна