Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството обмисля да осигури допълнителни помещения за Специализирания наказателен съд

Снимка: БГНЕС

Правителството обмисля да осигури допълнителни помещения за Специализирания наказателен съд, който от този понеделник е компетентен и по т.нар. "корупционни" дела. 

Правосъдният министър Цецка Цачева увери членовете на Висшия съдебен съвет, че изпълнителната власт си дава сметка, че въпросът трябва да бъде решен колкото може по-скоро.

Вариантите са: Спецсъдът и прокуратурата да заемат цялата сграда на  столичнта улица "Черковна", която в момента делят с Държавната комисия по сигурността на информацията, а за ДИКСИ да се търси друга. Кога и как ще се осъществи преместването обаче все още не е ясно. 
Защото - насрещно, правосъдният министър поиска информация от съдебните кадровици  за необходимите допълнителни щатни бройки за съдии, прокурори, следователи и съдебни служители. Засега, стана ясно от дебата, готовност с разчети има само прокуратурата. Изчисленията на главния прокурор са за допълнително 47 обвинители, 10 следователи и нови 34 щата за служители. 

Сотир Цацаров предлага и част от разследващите да ползват сградата на Националното следствие. Членовете на съдийската колегие на ВСС пък поискаха първо информация колко дела се очаква да постъпят в специализирания наказателен съд, преди да решат колко са оптималните допълнителни щатове. Темата ще бъде обсъждана на заседанието на колегията следващия вторник.
.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени