Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Спектрум" представя "The Sound of A Cappella" в Първо студио на Радио Пловдив

| обновено на 14.11.17 в 06:13

"The Sound of A Cappella"  така се нарича концертът, който вокалната група "Спектрум" ще изнесе в Първо студио на Радио Пловдив на 14 ноември, вторник, от 19.00 часа. Концертът е част от програмата на "Камерна сцена" - Пловдив.

Група "Спектрум" е единствен по рода си български вокален ансамбъл, чийто репертоар съвместява поп и джаз в сложни многогласни обработки на фолклорни пиеси и песни, изпълнени изцяло без инструментален съпровод. 

От създаването си през пролетта на 2012 досега групата развива своята артистична и концертна дейност, като засвидетелства своето място на професионалната музикална сцена у нас. 

Снимка

Различните експериментаторски търсения, без ограничения в жанровете, показани на високо изпълнителско ниво, описват техния стил и характер – хармония от човешки гласове, която въздейства емоционално на всеки, който е способен да чуе и почувства красивото в акапелното пеене. 

В творческия си път "Спектрум" отбелязва редица знакови концерти, участия, записи, излъчвани редовно в националния телевизионен и радиоефир. 

В сътрудничество с Българското национално радио съставът работи по проекти с най-значимите български композитори и изпълнители в сферата на джаза, фолклора, поп музиката и рока – Александър Бръзицов, Кристиян Бояджиев, Георги Андреев, Любомир Денев, Васил Петров, Антони Дончев, ФСБ, както и с Биг бенда и Симфоничния оркестър на БНР. Понастоящем групата работи и по издаването на първия си самостоятелен авторски албум.

През изминалите два сезона "Спектрум" инициира редица събития, чийто фокус е стремежът да се продължат и утвърдят традициите на вокалните групи и акапелното пеене в България. 

Певците от "Спектрум" – Боряна Йорданова, Весела Морова, Атанас Кулински, Янко Янков и Константин Бейков, са музиканти с богат и разностранен опит. Те са артисти с ярко сценично присъствие и енергия, обединени в обща цел – да създават качествено и естетически издържано изкуство, показвайки съвременното лице на българската акапелна музика.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени