Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Обратното на слънчогледа" - избрани стихове от проф. Цочо Бояджиев

Снимка: pixabay.com


"Обратното на слънчогледа" - така се нарича книгата, събрала избрани стихотворения на проф. Цочо Бояджиев - обичан преподавател, философ, поет, преводач и майстор на фотографията.

Авторът, който гостува в ефира на предаването "Хоризонт до обед", сподели:

Основната част от живота ми премина като "пастир на думи" - аз дълго време не познавах нищо друго, освен пътя от дома до библиотеката. Не забелязвах сезоните, не забелязвах много и хората край мен. Това е във връзка със заниманията ми като историк на философията, но в някакъв момент ми се отвориха очите и видях, че всъщност извън библиотеката светът е много по-сложен и много по-красив, ако искате.


СнимкаЗа различните изразни средства и трите "основни езика", които владее - на философията, на поезията и на образите - чрез фотографията, проф. Цочо Бояджиев разказа:

Тези три езика изразяват различни страни от това, което съм. Езикът на философията е език на усилието ми да проумея, да разбера някакви неща с ума си. Езикът на поезията е езикът на моите тъги и моите меланхолии, а езикът на  фотографията е езикът на възхищението пред многообразието и красотата  на света около мен.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени