Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малкият бизнес продължава да страда от недостиг на кадри

Снимка: pixabay.com

Най-големият проблем за голямата част от малкия бизнес е недостигът на всякакъв вид работна сила. Това показват данните от проучване на Агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия. Дребните предприемачи са обезкуражени и от липсата на ефективна държавна политика.

Повече от 70 на сто от анкетираните предприемачи се оплакват от недостиг на всякакъв вид кадри. Най-дефицитни се оказват специалистите със средно образование. Близо 80% от работодателите имат такъв проблем. Ниските данъци са основната форма на държавна подкрепа, която фирмите посочват, казва изпълнителният директор на агенцията Мариета Захариева: 43 процента от предприемачите очакват помощ от държавата, за да успеят да пласират своята продукция.

Останалата половина от фирмите сами се справят с осигуряването на пазари, като най-успешни са експортно ориентираните, информационните и комуникационните технологии, машиностроенето, хранително-вкусовата промишленост, услугите и туризма. Проучването е проведено сред 400 фирми в цялата страна.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна