Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два юбилея в един концерт на хор "Детска китка" в Пловдив

70 години от създаването си и 50 години творческа дейност на дългогодишния си главен диригент проф. Златина Делирадева ще чества хор "Детска китка" - един от най-дълголетните и успешни младежки хорови състави у нас. 

Празничният концерт е на 11 ноември от 19 часа в Дома на културата "Борис Христов" в Пловдив.


Началото е поставено през 1947 г. от Анастас Маринкев. В ранните години хорът е дирижиран от Илия Темков, Кръстю Михайлов, Атанас Димитров. През 1967 г. тогавашният ръководител Георги Самарджиев привлича за втори диригент младата Златина Делирадева, току-що завършила диригентския клас на проф. Георги Димитров и проф. Самуил Видас в Консерваторията. От 1972 г. тя поема ръководството на "Детска китка" и работи с хора до днес, заедно с дъщеря си Яна Делирадева - неин достоен наследник.


В събота в Пловдив със сигурност ще се съберат певци от много поколения, които животът е разпилял по различни краища на света. Ще звучат песни, някои от които посветени на хора. Ще има спомени, усмивки и музика.

Чуйте повече в интервютата с Яна Делирадева и проф. Златина Делирадева за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" - в звуковите файлове.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени