Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рамадан Аталай: Ако не се стигне до сваляне на правителството, защо управлението да не си вземе бележки

Рамадан Аталай
Снимка: БГНЕС

Вотът на недоверие е конституционно право на политическите формации и особено на опозицията – да може да показва слабостите и да изрази своята визия за управление на страната. Това обясни в интервю за "Преди всички" по "Хоризонт" Рамадан Аталай – член на Централното оперативно бюро и депутат от ДПС, които заедно с БСП планират да внесат предложение за отстраняване на кабинета "Борисов" 3 в навечерието на Българското председателство:

След всеки вот, смятам, че обществото достатъчно добре обсъжда всички дебати, които са водени по тази тема, а обществото вижда настройката и нагласата на съответната политическа сила по темата. Дали ще е корупция, дали ще е здравеопазване – в края на краищата, ако не се стигне до онзи краен ефект, до сваляне на правителството, защо това управление да не си вземе забележки, или вижданията и на опозицията, да се опитат и да се поправят…

За успешен вот на недоверие са нужни поне 121 гласа, а БСП и ДПС имат 105. Според Аталай това е едно математическо пресмятане, защото:

122-ма народни представители подкрепят в момента това правителство. Един или двама от техните редици, ако им светне лампата, и някой от тях подкрепи опозицията, защо да не се получи.  

От звуковия файл можете да чуете интервюто на Диана Дончева с Рамадан Аталай и репортажа на Виолета Ашикова за това какъв е ефектът от един вот на недоверие.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна