Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отскок на индустриалното производство във Франция през септември

Френското индустриално производство нарасна през септември малко по-силно от очакваното благодарение на подем във фармацевтичното производство, показва доклад на официалната статистика Insee.

Индустриалното производство се увеличи през септември с 0,6% месечна база след понижение с 0,2% през август (слаба възходяща ревизия от предходна оценка за спад с 0,3%), докато осреднена прогноза на финансовите пазари беше за негов отскок с 0,5 на сто.

В основата на малко по-силните данни е рязкото нарастване с 12% на производството във фармацевтичната индустрия, след слабостта в този сектор, която беше отчетена през лятото, отбелязва Insee.

Повишение с 0,4% бележи промишленото производство, след като през август то се сви с 0,3% (възходяща ревизия от спад с 0,4%). Ръст с 4,8% е регистриран при производството на транспортно оборудване, докато производството на машини и на заводско оборудване се сви с 0,9%. Понижение с 0,6% е отчетено в строителството след стагнация в сектор през предходния месец.

На годишна база растежът на френското индустриално производство се ускори през септември до 3,2% от 1,0% през август, докато промишленото производство нарасна с 3,1% след повишение с 1,1% месец по-рано.

Въпреки колебанието на данните през последните месеци, индустриалното и промишленото производства нараснаха през третото тримесечие с по 0,6% спрямо предходните три месеца и се увеличиха с цели 2,7% спрямо същия период на 2016-а година. Това е ясен знак, че производственият сектор ще допринесе за добрия растеж на втората по сила икономика в еврозоната през периода юли - септември.

Френската статистика представи и данни, показващи известно забавяне на растежа на трудовата заетост през третото тримесечие. Според Insee заетостта през периода юли - септември се увеличи с 0,2% спрямо второто тримесечие, когато тя обаче нарасна с 0,4 на сто. В рамките на третото тримесечие нетните работни места се повишиха с 29 700 след техен растеж с 81 500 през предходните три месеца, докато на годишна база заетостта се увеличи с 1,3% или с 240 900 нови работни места.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна