Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каракачанов: Фактите от историята не би следвало да са повод за измисляне на несъществуващи конфликти

МВнР: Няма напрежение между България и Гърция заради Лъва от Мемориала на I и VI пехотен полк

| обновено на 10.11.17 в 14:34
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът Красимир Каракачанов каза, че фактите от историята не би следвало да са повод за измисляне на несъществуващи конфликти. Така той коментира публикация във всекидневник, според която Гърция е протестирала срещу бронзовия лъв пред НДК, който подпира с лявата си лапа щит-карта на Санстефанска България, на която като български са изобразени днешни гръцки земи, включително град Кавала. 

Не виждам защо трябва да се изпада в подобна истерия. Най-малкото което е, като се разходите в който и да е град, ще видите, навсякъде има в центъра една улица, която се казва "Василий Българоубиец". Това са историческите факти. Ние и да се сърдим, и да не се сърдим, това се е случило в далечната 1015 година. Мисля, че паметникът е много хубав и се връща там, където му беше мястото.

Няма напрежение между България и Гърция заради Лъва от Мемориала на Първи и Шести пехотен полк в София, съобщиха от външното министерство. 
По думите на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева, паметникът в никакъв случай не представлява претенции на България за териториални граници. Представител на министерството вече се е срещнал с гръцкия посланик у нас, а  днес с него ще разговаря и заместник-външен министър.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна