Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асоциацията на германските индустриалци не смята, че е възможно постигане на сделка за Брекзит до 2019-а

Европейският съюз и Великобритания няма да могат да постигнат всеобхватна сделка за бъдещите си икономически отношения в рамките на двугодишния срок, който изтича през март 2019-а година, заяви в петък най-голямата индустриална асоциация в Германия - BDI, добавяйки, че заплахата от т.нар. "твърд" Брекзит е доста висока.

Управляващият директор на BDI Йоахим Ланг посочи пред агенция Ройтерс, че двете преговарящи страни ще се нуждаят от много години, за да постигнат всеобхватна сделка за търговия и инвестиции, като той не вижда възможност за подобно цялостно споразумение относно бъдещите икономически условия в рамките на крайния срок до 29-и март 2019-а година, определен от член 50 на Лисабонския договор на ЕС.

Заплахата от много твърд Брекзит остава висока, посочи Ланг и допълни: Нашите компании се подготвят за всички сценарии. Всичко друго би било наивно.

Йоахим Ланг ще бъде част от делегация от европейски бизнес лидери, която ще се срещне в понеделник с британския премиер Тереза Мей в Лондон. От офиса на Мей съобщиха, че тя ще повтори пред тях желанието си за двугодишен период на изпълнение на Брекзит (настояване за двугодишен преходен период след края на март 2019-а).

Шефът на BDI също така посочи, че неясните очертания на бъдещата форма и времевата рамка на споразумението между ЕС и Великобритания създават несигурност за бизнеса.

До 29-и март 2019-а година ще бъде невъзможно да се договори, съгласува и ратифицира всеобхватна сделка за бъдещите отношения, която да обхваща търговските, инвестиционните и икономическите връзки. Този процес ще продължи с години, отбеляза Ланг.

През миналия месец Федерацията на германските индустриалци (BDI) обяви, че немските фирми, работещи във Великобритания, трябва да се подсигурят за сценарий, при който Великобритания ще напусне ЕС без постигането на споразумение, известно като "твърд Брекзит", тъй като британското правителство не знае какво иска.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени