Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

NIESR прогнозира известно ускоряване на британския икономически растеж към края на годината

Икономическият растеж на Великобритания се подобри слабо през трите месеца до края на октомври въпреки забавяне на бизнес активността спрямо година по-рано, съобщи Националният институт за икономически и социални изследвания (NIESR).

Според последната ежемесечна оценка на института британският брутен вътрешен продукт е нараснал през периода август - октомври с 0,5% спрямо третото тримесечие на годината, когато БВП се повиши с 0,4 на сто.

NIESR допълни, че тази месечна оценка е близо до очаквания от мозъчния тръс икономически растеж от 0,5% през последното тримесечие на настоящата година. Въпреки че икономическият растеж вероятно ще бъде по-силен през втората половина на настоящата година в сравнение с първото полугодие, е важно да отбележим, че от миналата година насам бизнес активността се забави, при това в момент, когато растежът в други страни от ОИСР се засилва, отбеляза Амит Кара - ръководител на проучването на NIESR.

Гледайки напред, ние очакваме моделът на търсене в икономиката на Обединеното кралство да се преориентира към международната търговия в отговор на засилването на глобалния растеж и на слабата британска лира  - далеч от досегашния модел, наблягащ върху вътрешното търсене, допълни той.

Амит Кара посочи, че ако икономиката продължава да се разраства с това темпо и инфлацията остане висока, има вероятност Английската централна банка да продължава постепенно да повиши лихвения процент, за да спре икономиката от прегряване. Икономистът добави, че последната прогноза на NIESR за Обединеното кралство е при условие, че АЦБ започна да вдига лихвените ставки с 0,25% на всеки шест месеца, докато основният лихвен процент не достигне ниво от 2,0% през 2021-а година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени