Премиера в операта на "Корсар", балет от Адолф Адам

Снимка: Фейсбук страница на Софийската опера и балет
"Корсар" е труден балет, но балетът си е по принцип труден. Това каза в студиото на "Хоризонт до обед" Сара-Нора Кръстева, директор на балета в Националната опера и балет, при представянето на предстоящата премиера.

Участват солисти, ансамбъл на балета и оркестър на Софийска опера и балет. "Корсар" в различните театри по света има различни версии. Версията на Елдар Алиев, за мен, е идеална. В неговата постановка е усложнена хореографията. Различно е и либретото. Съкратил е жестомимичните разкази. Не мога да не спомена имената на изпълнителите Марта Петкова, Никола Хаджитанев, Катерина Петрова, Цецо Иванов, Бояна Петрова, Емил Йорданов, Росен Канев и Трифон Митев.

Премиерата предстои на 24 ноември.

Чуйте целия разговор със Сара-Нора Кръстева от звуковия файл.
Още от категорията

„Животът в скулптура“

Животът е любов, семейството е най-голямата ценност, творчеството - всепоглъщащо - с такива мисли излязох от столичната галерия „Средец“ след официалното откриване на петата по ред изложба на скулптора Георги Любомиров Георгиев ( до 28.11). След участия в престижни форуми в Дания и Китай, младият творец представя най-въздействащите си творби в..

публикувано на 22.11.17 в 12:27

В Банско започва 17-ият международен фестивал на планинарското кино

В Банско днес се открива 17-ият международен фестивал на планинарското и екстрамно кино. В богатата филмова програма за първи път участва документален филм, носител на „Оскар“.   117 премиерни филма от пет континента и 32 държави са селектирани от организаторите на културното събитие, което ще продължи до края на седмицата.115 от заглавята се..

публикувано на 22.11.17 в 10:09
Николай Нейчев

Ново читалище ще отвори врати в Добрич

На 25 ноември учредително събрание в ДКТ "Дора Габе" в Добрич ще даде началото на ново читалище в града. Изявени творци  са поканени в Обществения му съвет, а за име на читалището най-вероятно ще бъде избрано това, на писателя Ивайло Петров. Читалището е замислено като модерен център за неформално образование, творческа лаборатория, средище, където..

публикувано на 22.11.17 в 09:50
Рейчъл Абът

Криминален трилър в „Литературен наблюдател”

На фокус този път е Рейчъл Абът с книгата си „Дъщеря назаем”. Авторката е родена и израснала в Манчестър, Северна Англия. Развива писателските си умения още докато ръководи компания за интерактивни медии, но едва през 2011 г. публикува самостоятелно първия си роман - криминален трилър. Вдъхновена от неимоверния успех на книгата както в родната й..

публикувано на 22.11.17 в 09:22
Женска носия от Плевенско

Радиоенциклопедия „Пазители на старината“: Етнографи и фолклористи

Българското народоведение, науката за българина като племенен и духовен тип, обгръща два главни предмета: първо, българската етнография и, второ – българския фолклор. Докато етнографията има пред вид расови свойства и външен, веществен бит на един народ, т.е. физическия лик, характера, облеклото, жилището, поминъка, нравите и т.н., фолклорът се..

публикувано на 22.11.17 в 09:15

Проф. Ангел Димитров представя своя книга в Благоевград

Първият посланик на България в Република Македония - Проф. Ангел Димитров - ще представи в Благоевград книгата си "Раждането на една нова държава - Република Македония между югославизма и национализма". В разговор с участието на историци и политолози, преподаватели в Югозападния университет, ще бъде дискутирана темата за перспективите в динамичното..

публикувано на 22.11.17 в 04:05

Картини от музея "Албертина" оживяват благодарение на новите технологии

Благодарение на нови технологии за т.нар. обогатена реалност някои от най-известните картини в сбирката на музея "Албертина" във Виена оживяват. Понякога трябва да се открият оригинални методи, за да може класически творби да бъдат представени по некласически и шеговит начин , каза директорът на музея Клаус Албрехт Шрьодер , цитиран от Франс прес...

публикувано на 22.11.17 в 02:05