Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Да живее България" – филм за всички нас

Искам филмът да бъде гледан и да предизвика реакция, казва Адела Пеева

Снимка: БГНЕС

В каква среда се ражда национализмът? Кои са младите хора, които манифестират редом с нас със запалени факли? На тези и други въпроси се опитва да даде отговор новият филм на кинодокументалистката Адела Пеева "Да живее България".

По думите й много малко знаем за хората, които наричаме националисти и тогава, когато ги познаваме и разбираме, ще можем да реагираме адекватно. Категорична е, че не е снимала този филм, защото е "alamode", а защото, както всички други нейни филми е започнат тогава, когато във въздуха нещо трепти, а след известно време се разразява в мощно явление.

Притеснена е от факта, че възрастовата граница на националистите е паднала много. "Те са млади хора, отбелязва Адела Пеева и допълва, че сега вече сред тях има и деца, което е страшно."

Режисьорката споделя, че "филмът ще отведе зрителите в един паралелен свят - на патриотизма и национализма, в който, когато тя самата попада, е имала чувството, че не е в България". Всъщност светът на националистите и патриотите не е само в София, а и извън столицата. Затова филмът е сниман в продължение на три години, в три града: Стара Загора, Пловдив и София.

Желанието на известната режисьорка е да предизвика разговор в обществото, реакцията на родители, учители, на всички, от които зависи децата да не носят в себе си омраза.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени