Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев приветства предложенията на управляващото мнозинство за наказания за престъпления по време на приватизацията

Президентът Радев: Поругаването на паметници е недопустимо

| обновено на 11.11.17 в 08:37
Румен Радев
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев приветства предложенията на управляващото мнозинство за наказания за престъпления по време на приватизацията. Според него, отговорност трябва да носят и виновните за липсата на въздействие.
С предложението на управляващите да отпадне давността за престъпления по време на приватизацията, всъщност те нанасят удар по собственото си предложение за закон, защото, както казват те, част от нарушителите на закона били в сегашният парламент. Този закон не може да хваща и хората, нарушили правилата при приватизацията и, които са в момента извън властта.

В предаването на БНТ "Панорама" президентът Радев коментира темата с посегателства срещу паметници.

Поругаването на паметници е толкова недопустимо, колкото е недопустимо и преиначаването на нашата история. Във всички положения обаче не мисля, че конфронтацията е взаимноизгодна. Москва трябва да не допуска непремерени позиции, защото аз вярвам в доброто бъдеще на нашите отношения, въпреки тежкото наследство в последните години и ще работя за това бъдеще, заяви държавният глава.

По-рано през деня Министерството на външните работи осъди поредния вандалски акт, извършен срещу паметника Альоша в Пловдив, при който са използвани нацистка символика и антисемитски лозунги.

Подобни прояви са абсолютно неприемливи и в разрез с традиционната за българското общество толерантност и търпимост, се казва в съобщението на външното министерство.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени