Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възможно е да има още разкрития, подобни на "Досиетата на Рая"


Възможно е да има още разкрития, подобни на Досиетата на Рая, прогнозира пред "Хоризонт" Саргон Нисън, ръководител на базираната във Вашингтон Асоциация за финансова прозрачност.
Досиетата от Рая не бяха изнанадващи. Мисля, че това, което хората трябва да разберат, че тези структури, позволяващи да се избягват данъци или поне да се намали данъчното бреме, са напълно легални и разрешени. Те са доста широко разпространени. Разкритията, които се случиха в последните години, особено "Досиетата от Панама" провокираха държавите да въведат по-стриктни регулации в таза насока. Правят се промени, чрез които може да се стигне до реалния собственик на определени активи. Прозрачността е изключително важна. Вече се вземат определени мерки, но те не са достатъчни. Особено в Европа виждаме определени инициативи, чрез които да се достига до реалния собственик на активите. Със сигурност обаче предлаганите мерки не са достатъчни, за да обхванат изцяло важността и размера на проблема.
Според Нилсън са необходими спешни мерки в името на прозрачността:
Една от задължителните мерки е автоматичният обмен на информация. Това трябва да е много широк механизъм. Същността му е данъчните администрации да могат да обменят информация и да сравняват данни със свои колеги на различни места по света и в различни юрисдикции. По този начин те ще могат да уловят несъответствия и при нужда - да докладват за тях.
Другото нещо, което вече споменах, е прозрачността на собствеността. Трябва да е напълно ясно кой притежава всяка сметка или компания. И в "Досиетата от рая" видяхме, че в списъците не винаги присъстват реалните собственици - имам предвид личността, която е истинският собственик на парите. Затова нашата коалиция от много време насам настоява за създаването на регистри.

Третата много важна мярка е свързана с мултинационалните компании. Те трябва да бъдат задължени да подават информация във всяка държава или юрисдикция, в която имат активи или развиват дейност. Така "пропуските" ще станат видни.  Единственото нещо, което ще довабя още, е, че ние трябва да подсилим международната финансова система. В момента тя е много фрагментирана, а трябва да бъде единна. 
Според  експерта сме свидетели на прогрес след публикуването на Досиетата от Панама:
Мисля, че Досиетата от Рая показаха едно ново измерение на проблема и добавиха изключително важен елемент - а именно, че обществото и медиите са много по-зрели и много по-внимателни, когато боравят с такава информация. Все по-ясно се очертава основният въпрос: дали тези регулации, които имаме в момента, са правилните и отговарят на нуждите на икономическите обстоятелства. Хората вече разбират колко е важно да добавим още прозрачност, когато говорим за избягването на данъци. Вече има определен напредък, но трябва да извървим още път.
Обществото трябва да оказва все по-силен натиск върху политиците, за да въведат по-стриктни регулаци, ограничаващи укриването и избягването на данъци, убеден е Нисън
Желанието и натискът за промяна не идват от политиците. Той идва от обществото. Затова е много важна ролята на медиите. А вие видяхте, че медиите подходиха много критично към тези разкрития. Те бяха направени благодdрение на сътрудничеството на много световни медии. Стотици журналисти работиха по тази тема много време. Също така трябва да има по-голям натиск върху обществото. 
Нямам конкретна информация, но не бих се изненадал, ако се появят нови "досиета". Ние наблюдаваме все по-малка толерантност към данъчните убежища. Всички разбират, че това не е честно. Особено в годините на финансовата криза там са отишли милиарди. Тези пари са бяха необходими, особено на развиващите се страни, за да осигурят устойчивост и социална справедливост. Именно затова казвам, че има все по-голяма нетърпимост към местата, които осигуряват данъчна тайна. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени