Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 100 британски милионери са идентифицирани като избягващи данъчно облагане след "Paradise papers"


Когато „панамските документи“ бяха публикувани през 2016 година, те хвърлиха светлина върху данъчните дела на богатите и властните хора. Днес, 18 месеца по-късно, така наречените „Парадейз пейпърс“ отново извадиха проблема наяве и то в по-голяма дълбочина, защото пак става дума за големи играчи, но за техните действия извън страните им, в „данъчни райски кътчета“.

Може би е най-добре още в самото начало да се направи едно пояснение за разликата между укриване на данъци и избягване на данъци. Т.е. избягването на данъци означава, че копмании или хора използват законни начини за намаляване на данъчното бреме, докато укриването на данъци е нарушение на закона, като се плаща данък по-нисък от изискваното от законите.

Едва ли е изнедада, че много британци фигурират в списъците с оршорни сметки. Като изненада обаче се приема, че в тях е кралица Елзебет Втора и нейният син принц Чарлз. Тук пак е нужно пояснение, че при монарсите системата за боравене с пари е доста особена. На практика те не си „цапат ръцете“ с парични знаци. За това се грижат специални институции, чиято цел е осигуряването на приходи за съответния монарх. В конкретния случай с британската кралицата това е Херцогството на Ланкастър. И така, херцогството е инвестирало 10 милиона от личните средства на Елизабет Втора в офшорни фондове на Каймановите острови и Бермуда. Не е задължително дори кралицата да знае за това, макар че е малко вероятно. Колкото и да се твърди, че в това няма нищо нередно и незаконно, самият факт, че парите отиват в „данъчен рай“ говори красноречиво. В случая с кралицата утежняващо обстоятелство е, че част от инвестиците са в компания за търговия на дребно, обвинявана в експлоатация на бедни и уявими хора.
Дори човек като Дейвис Макклюър, експерт по финанси на кралското семейство, бе изненадан от този новина, поставяща кралицата в неудобно положение.
Кореспондентът на ББС по кралски въпроси Никълъс Уитчъл напълно споделя това мнение:

Безусловно това поставя кралицата в неудобно положение, изненадващо е и аз лично съм учуден, как нейните съветници са инвестирали тези пари от нейно име без да си помислят, че това ще навреди на имиджа й.

В случая с принц Чарлз, неговото Херцогство на Корнуол пък тайно е закупило дялове в компания в Бермуда, която може да има изгоди от промени в споразуменията за киматичните промени. Самият принц Чарлз, известен като ревностен борец срещу глобалното затопляне, е водил кампания за поправки в подобни споразумения без да разкрие, че частният му бизнес има офшорни финансови интереси при успех на тази кампания. Сценарият е същият: от херцогството отричат принцът да е пряко замесен в инвестициите и че всичко е прозрачно. Но конфликт на интереси има.

Дики Арбитър, бивш прес-секретар на кралицата и бивш медиен съветник на принц Чарлз, обаче не смята че има нещо нередно, нещо тайно:

Ние не знам всичко, което става в херцогството, но то представя доклад си в парламента всяка година през юни. В библиотеката на Камарата на общините има копие, което всеки може да види, качено е и на интернет. Така че няма нищо тайно.

Списъкът с британско участие е дълъг. Фронтманът на U2 Боно  е използвал компания, базирана в Малта, за да плати за дял в търговски център в Литва. Боно, който всдъщност е от ирландски произход, се оправда, че е бил уверен от компанията, че всичко е абсолютно законно от гледна точка на данъците, но ако име нещо нередно той е напълно готов да научи истината и да му бъде направена надлежна проверка.

Световният шампион по автомобилизъм Люис Хамилтън е избягнал данъчно облагане за неговия частен самолет, за който е платил 16,5 милиона паунда, след като е бил внесен на остров Ман през 2013 година. 

Донорът на Консервативната партия лорд Ашкрофт, за който се твърди, че има в офшорни сметки, пак на остров Ман, 200 милона паунда, бяга от разследващия  журналист на ББС в продължение на три  минути за пояснение на случая, като накрая се скри в тоалетната.

Известни британци са си купили имоти за по около 10 милиона долара на остров Барбейдос чрез офшорни компании, базирани на британските Вирджински острови, което им е помогнало да избегнат местните данъци при продажба след това. Сред тях е Гари Линекер, водещ на популярното спортно предаване по ББС „Мач на деня“. В този конкретен случай „Парадайз пейпърс“ хвърлят нова светлина точно върху техниките на купувачи да избягват плащането на някои данъци при продажбата на имотите на острова.

Звезди от популярния ситком по ББС „Момчетата на мисис Браун“ бяха уличени в инвестиции в компании на остров Мавриций в част от схема за укриване на данъци.

Много от най-влиятелните привърженици на кампанията за Брекзит са в списъка, заради техните офшорни интереси. И макар и да се твърди, че в това няма нищо незаконно, мнозина го смятат за най-малко неморално, защото това са хора, които вече са натрупали пари и ги държат в офшорни банки и често живеят в офшорни зони, в момент на все по-задълбочаващо се неравенство.

Арон Банкс, който дари 8,5 милиона паунда на кампанията на Найджъл Фарадж и продължава да настоява за „твърд Брекзит“ е съпритежател на банката „Конистър“ на остров Ман. Списъкът наистина е дълъг, но си струва да се спомене семейството на Андреа Ледсъм, прочула се като съперник на Тереза Мей за лидерския пост в Консервативната партия след Брекзит и понасотящем лидер на Камарата на общините. Част от приходите на семейството на Ледсъм идва от офшорни интереси. Нейният съпруг е работил дълги години като директор в офшорен хедж-фонд на остров Гърнзи в компанията на донора на консерваторите Питър де Пътрън.

Университетите Оксфорд и Кембридж тайно са инвестирали десетки милиони паунда в офшорни фондове, включително в джойнт-венчър за разработване на нефхтени находища.

На практика повече от 100 британски милионери са идентифицирани като избягващи данъчно облагане, укривайки богатството си в офшорни схеми.
Британският министър  в сянка Джон Макдонъл призова за незабавни мерки за по-голяма прозрачност в офшорните дела:
„След всичките тези разкрития мисля, че хората ще бъдат потресени какво се прави, от мащабите на избягване на данъци и използваните методи“

Вестник „Гардиън“ се запита защо няма улични протести след публикуването на „Парадайз пейпърс“ както това стана след панамските документи. И си отговори: „Светът бе по-друг преди 18 месеца - определено по-добър. Междувременно дойде Брекзит, Европа бе зялата от крайнодесен национализъм, а Доналд Тръмп бе избран за президент  на Америка. С други думи, пише вестникът, „панамските протести“ и дейността на левичарите като цяло, бързо бяха засенчени от драматичната серия от победи на криминално богатите, които, без да е изненада, фигурират в „Парадайз пейпърс“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени