Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археолози откриха тракийско светилище до границата с Гърция

Снимка: БТА

Близо до границата с Гърция археолози откриха тракийско светилище от елинистичната епоха. Намерените находки доказват близките контакти, които гръцката и тракийската цивилизация са имали в района на Родопите. 
Светилището е открито близо до кирковското село Бенковски. Датира от от IV-III век пр.н.е. 

Професор Николай Овчаров:
Всъщност се оказаха два храма, които са много тясно свързани с прочутия храм на Орфей при село Татул. Те нямат неговата мащабност и красота, но показват връзките на траките с гръцките колонии по Егейското крайбрежие.

Преди 24 века в този район на Родопите е имало засилени контакти между гръцката и тракийската цивилизация. Те са минавали през тракийското пристанище Маронея, днешна Мароня в Северна Гърция, което е на стотина километра от откритото светилище.
Точно това е смисълът на тези обекти от 4-3 век, които откриваме по тези места, че те показват контакта, който се е осъществявал в Източните, Южните и Средните Родопи.

Това не е първата находка в този район. През миналата година там беше намерено богато погребение на тракийска принцеса от същия период. Предполага се, че е имало селище, но проучванията за него предстоят.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна