Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланикът ни в Белград ще постави въпроса пред сръбските власти

Ангел Джамбазки внася сигнали в ЕП и ЕК за случая с българските лекари в Западните покрайнини

Снощи трима български лекари бяха задържани в Босилеград по време на хуманитарна мисия. Медиците прекараха в ареста часове, въпреки че сръбските власти са разрешили мисията

| обновено на 11.11.17 в 15:43
Снимка: БГНЕС

Европейските институции ще бъдат сезирани заради ареста на трима български лекари по време на хуманитарна мисия в Босилеград. Пред "Хоризонт" консулът на България в Ниш Едвин Сугарев заяви, че  медиците са имали разрешение от сръбските власти да прегледат сънародниците ни. 
Българският посланик в Белград Радко Влайков е получил инструкции да постави въпроса пред сръбските власти, съобщиха от Министерството на външните работи. Инструкциите са дадени от вицепремиера и ресорен министър Екатерина Захариева.


Тримата медици от Първа многопрофилна болница в София са пристигнали вчера в Босилеград, за да прегледат безплатно местните хора и да им окажат необходимата медицинска помощ, обясни пред "Хоризонт"  евродепутатът Ангел Джамбазки:
В резултат, на което сръбската държава се задейства, изпраща цялата налична жандармерия, повече от 20 човека преброих аз на снимките - задържат лекарите, арестуват ги, не им дават никакви обяснения, държат се по пъдарския начин, на който са свикнали сърбите от 19 век.

Около 50 пациенти вече са чакали, за да бъдат прегледани и са станали свидетели на случващото се, допълни ръководителят на културния център в Босилеград Иван Николов. Прегледите на чакащите в центъра били прекратени минути след началото им от представители на сръбските власти, посочва Николов:

Хора, които са трудно подвижни, които не могат да пътуват толкова често. Какъв беше проблемът на едни момиченца тук да им се прегледат очичките?

Аргументът за ареста на лекарите е бил, че не могат да се извършват прегледи в културния център, въпреки че хуманитарната мисия е била разрешена от сръбските власти, обясни консулът ни в Ниш Едвин Сугарев:
Под тази повърхност вероятно се крие акция, която цели да бъде нанесен удар по Културно-информационния център - нещо, което се е случвало и преди. 

В Сърбия се провеждат много хуманитарни мисии, посочи Иван Николов: 
И аз си мисля, че, ако това бяха примерно френски лекари, никой нямаше да ги закача, но щом става дума за български,  веднага се пораждат едни други асоциации.  
 
Българската държава не би трябвало в името на поставените цели за европредседателството  - евроинтеграцията на Западните Балкани, да си затваря очите за ситуацията в този умиращ български град, подчерта консулът ни в Ниш Едвин Сугарев.


Евродепутатът Ангел Джамбазки в понеделник ще внесе сигнали в Европарламента и в Европейската комисия за случая с български лекари в Западните покрайнини,  съобщиха от ВМРО. От партията посочват, че е провалена безвъзмездна хуманитарна медицинска акция за прегледи на социалнозастрашени и нуждаещи се от специализирана медицинска помощ граждани на Босилеград.

Хората от българското малцинство в Босилеград нямат достъп до медицинска помощ. Ако им се налага такава, или трябва да пътуват до сръбския град Враня, или да дойдат в България, допълни Джамбазки:
Затова ще проведем сериозен разговор в Европейският парламент с колегите и които ще ги попитам, как биха реагирали, ако с техните лекари  се държат така, как  биха реагирали, ако с тяхното население се държат така, изобщо Сърбия накъде върви. Те трябва да си изберат, крайно време е.
Тримата български лекари вече са в България, каза още евродепутатът. 

Българската държава трябва да настоява за отговор кой е разпоредил акцията срещу лекарите, дошли от България, заявяват от ВМРО. Партията се ангажира чрез дипломатически канали да провери случая.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени