Посланикът ни в Белград ще постави въпроса пред сръбските власти

Ангел Джамбазки внася сигнали в ЕП и ЕК за случая с българските лекари в Западните покрайнини

Снощи трима български лекари бяха задържани в Босилеград по време на хуманитарна мисия. Медиците прекараха в ареста часове, въпреки че сръбските власти са разрешили мисията

| обновено на 11.11.17 в 15:43
БГНЕС

Европейските институции ще бъдат сезирани заради ареста на трима български лекари по време на хуманитарна мисия в Босилеград. Пред "Хоризонт" консулът на България в Ниш Едвин Сугарев заяви, че  медиците са имали разрешение от сръбските власти да прегледат сънародниците ни. 
Българският посланик в Белград Радко Влайков е получил инструкции да постави въпроса пред сръбските власти, съобщиха от Министерството на външните работи. Инструкциите са дадени от вицепремиера и ресорен министър Екатерина Захариева.


Тримата медици от Първа многопрофилна болница в София са пристигнали вчера в Босилеград, за да прегледат безплатно местните хора и да им окажат необходимата медицинска помощ, обясни пред "Хоризонт"  евродепутатът Ангел Джамбазки:
В резултат, на което сръбската държава се задейства, изпраща цялата налична жандармерия, повече от 20 човека преброих аз на снимките - задържат лекарите, арестуват ги, не им дават никакви обяснения, държат се по пъдарския начин, на който са свикнали сърбите от 19 век.

Около 50 пациенти вече са чакали, за да бъдат прегледани и са станали свидетели на случващото се, допълни ръководителят на културния център в Босилеград Иван Николов. Прегледите на чакащите в центъра били прекратени минути след началото им от представители на сръбските власти, посочва Николов:

Хора, които са трудно подвижни, които не могат да пътуват толкова често. Какъв беше проблемът на едни момиченца тук да им се прегледат очичките?

Аргументът за ареста на лекарите е бил, че не могат да се извършват прегледи в културния център, въпреки че хуманитарната мисия е била разрешена от сръбските власти, обясни консулът ни в Ниш Едвин Сугарев:
Под тази повърхност вероятно се крие акция, която цели да бъде нанесен удар по Културно-информационния център - нещо, което се е случвало и преди. 

В Сърбия се провеждат много хуманитарни мисии, посочи Иван Николов: 
И аз си мисля, че, ако това бяха примерно френски лекари, никой нямаше да ги закача, но щом става дума за български,  веднага се пораждат едни други асоциации.  
 
Българската държава не би трябвало в името на поставените цели за европредседателството  - евроинтеграцията на Западните Балкани, да си затваря очите за ситуацията в този умиращ български град, подчерта консулът ни в Ниш Едвин Сугарев.


Евродепутатът Ангел Джамбазки в понеделник ще внесе сигнали в Европарламента и в Европейската комисия за случая с български лекари в Западните покрайнини,  съобщиха от ВМРО. От партията посочват, че е провалена безвъзмездна хуманитарна медицинска акция за прегледи на социалнозастрашени и нуждаещи се от специализирана медицинска помощ граждани на Босилеград.

Хората от българското малцинство в Босилеград нямат достъп до медицинска помощ. Ако им се налага такава, или трябва да пътуват до сръбския град Враня, или да дойдат в България, допълни Джамбазки:
Затова ще проведем сериозен разговор в Европейският парламент с колегите и които ще ги попитам, как биха реагирали, ако с техните лекари  се държат така, как  биха реагирали, ако с тяхното население се държат така, изобщо Сърбия накъде върви. Те трябва да си изберат, крайно време е.
Тримата български лекари вече са в България, каза още евродепутатът. 

Българската държава трябва да настоява за отговор кой е разпоредил акцията срещу лекарите, дошли от България, заявяват от ВМРО. Партията се ангажира чрез дипломатически канали да провери случая.

Още от категорията
Робърт Мугабе

Президентът на Зимбабве Робърт Мугабе подаде оставка

Президентът на Зимбабве  Робърт Мугабе  подаде оставка чрез писмо, прочетено в парламента и посрещнато с бурни овации: Аз Робърт Габриел Мугабе с това писмо подавам оставка. Като основание за оставката си 93-годишният държавен глава посочва мирния преход на властта и подчертава, че се оттегля доброволно.  Радостни възгласи, песни и клаксони..

обновено на 21.11.17 в 18:22

Засилва се сътрудничеството между Македония и Сърбия

Засилва се сътрудничеството между Македония и Сърбия. Това стана ясно след разговорите в Белград между двамата премиери Зоран Заев и Ана Бърнабич . Двамата са се договорили да бъдат подписани важни споразумения за инокомическо сътрудничество, както и за защита на културните паметници.  Подчертано беше, че Скопие и Белград имат обща цел -..

публикувано на 21.11.17 в 17:11

Даниел Стефанов: За влизането в Шенген най-важна е способността ни да поддържаме вътрешния си ред

  Има няколко новини в речта на председателя на ЕП Антонио Таяни пред Народното събрание. Стана ясно, че България има подкрепата не само на ЕП, но и на всички основни лидери в ЕС с придвиждането на някои основни теми в нейния мандат като справянето с миграцията и сигурността , отбеляза в "Нещо повече" Даниел Стефанов от Европейския съвет за..

публикувано на 21.11.17 в 16:26
Бойко Борисов и Антонио Таяни

Евролидерите да са по-активни спрямо миграцията, призоваха Таяни и Борисов

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни разговаря с премиера Бойко Борисов за сигурността, миграцията, стабилността в Близкия изток и на Балканите. Това каза след разговора Таяни, който е на работно посещение у нас.   Според Борисов, в следващите две години има огромен шанс за напредък по присъединяването на страните от Западните..

обновено на 21.11.17 в 15:50

Антонио Таяни пред Народното събрание: България е ключова за успеха на европейската политика на сближаване

България е ключова за успеха на европейската политика на сближаване. Миграцията е един глобален, епохален феномен. Отделните държави по границата не могат и не трябва да бъдат оставяни сами да се справят с него. Системата за убежище се оказа неподходяща и трябва да бъде сменена. България заслужава аплодисменти за начина, по който контролира..

публикувано на 21.11.17 в 15:01
Хасан Рохани

Рохани обяви края на радикалната групировка "Ислямска държава"

Президентът на Иран Хасан Рохани обяви края на радикалната групировка "Ислямска държава". В изявление, излъчвано на живо по държавната телевизия, Рохани подчерта, че макар все още да съществуват издънки , основните корени на "Ислямска държава" са унищожени. Искам да изразя благодарността ми към войните на исляма, иранските дипломати,..

публикувано на 21.11.17 в 13:18

Сергей Жигарьов: Скандалът с намесата на Русия в американските избори е напълно измислен

Сергей Александрович Жигарьов е председател на икономическата комисия в руския парламент.  Той е в България по покана на депутата Петър Кънев, който е председател на икономическата комисия в Народното събрание. - Дали след като Русия преживя санкциите, както и ниските цени на нефта, най-лошото вече е назад и следват ли оттук..

публикувано на 21.11.17 в 12:57