Годишнина от подписването на Компиенското примирие, което слага край на Първата световна война

ЕПА/БГНЕС

Франция отбеляза тържествено Деня на примирието, сложило край на Първата световна война на 11 ноември 1918 година. Церемонията в памет на загиналите през войната оглави френският президент Еманюел Макрон. Съпроводен от кавалерийски ескорт, Макрон премина от музея на Жорж Клемансо до Триумфалната арка на площад "Шарл де Гол". Там френският държавен глава положи венец на Гроба на незнайния войн.

Годишнината беше отбелязана и във Великобритания с двуминутно мълчание пред военния мемориал - кенотаф в Уайтхол, Лондон, разположен близо до парламента и основните правителствени сгради.
На 11 ноември 1918-та е подписано Компиенското примирие - споразумението за прекратяване на бойните действия в Първата световна война между победената Германска империя и нейните противници - Франция, Британската империя, САЩ. Още от категорията

Как и защо продажбата на ЧЕЗ доведе до оставката на министъра на енергетиката

„Инерком“ България беше избрана за купувач на всички активи на ЧЕЗ . Договорът между дружествата от групата на ЧЕЗ и "Инерком" Българи я  беше подписан на 23 февруари. Предстои сделката да бъде одобрена от българските регулаторни органи, едва след което ще бъде финализирана. Енергийният министър Теменужна Петкова обяви подаде..

публикувано на 25.02.18 в 11:36

Оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова - във фокуса на новините от седмицата

Новината на седмицата - оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова , за да няма съмнения при сделката с продажбата на електроразпределителното дружество ЧЕЗ. Един заместник-председател на Народното събрание по-малко - депутатът от БСП Валери Жаблянов беше отстранен от този пост. Поредно президентско вето - този път..

публикувано на 25.02.18 в 10:18

Втори тур на кметските избори се провежда в няколко населени места в страната

Втори тур на кметските избори се провежда в няколко населени места в страната. В плевенското село Брест близо 1800 души избират кмет между кандидатите на ГЕРБ и БСП. Изборният ден започна нормално в четирите секции. До момента няма жалби и сигнали за нарушения, каза Надя Николова , председател на ОИК в Болярци: Към момента в ОИК -..

публикувано на 25.02.18 в 09:14
оон съвет за сигурност

ООН единодушно одобри резолюция за 30-дневно примирие в Сирия

Съветът за сигурност на ООН единодушно одобри резолюция, изискваща 30-дневно примирие в Сирия, което да позволи хуманитарни доставки и медицински евакуации. Някои от най-големите джихадистки бунтовнически групи обаче не са обхванати от примирието, което повдига въпроси за реалното му въздействие. Регионът Източна Гута беше подложен на бомбардировки от..

публикувано на 25.02.18 в 09:05
Ангела Меркел

Меркел реши да назначи основния си вътрешнопартиен противник за министър на здравеопазването

Германският канцлер Ангела Меркел е решила да назначи за министър на здравеопазването в следващото си правителство свой основен вътрешнопартиен противник, съобщи "Франс прес". Целта е по този начин да се потуши засилващия се бунт в дясното крило на Християндемократическия съюз. Става дума за 37-годишният Йенс Спан , който беше държавен..

публикувано на 25.02.18 в 08:34

Турция заяви, че решението на САЩ да преместят посолството си в Ерусалим през май вреди на мира

Турция заяви, че намерението на САЩ да отворят посолство в Ерусалим през май пренебрегва решения на ООН и на Организацията за ислямско сътрудничество и вреди на мира, предаде "Ройтерс". В изявление турското външно министерство определи решението на САЩ като много обезпокоително . В петък Държавният департамент обяви, че ще премести посолството в..

публикувано на 25.02.18 в 04:07

Мариано Рахой: Испания трябва да промени модела за финансиране на автонономните области

Испанският премиер Мариано Рахой заяви, че Испания трябва да промени модела за финансиране на автонономните области. На форум на управляващата Народна партия в Сарагоса Рахой предупреди и за опасността от нова криза, ако обществото пак повярва на обещанията на социалистите: Изправени сме, със сила и оптимизъм, пред смъртоносна смес за нашата страна...

публикувано на 25.02.18 в 04:01