Вл. Путин: Тръмп се държи добронамерено, но нямахме време да обсъдим всичко

На срещата си в Дананг президентите на САЩ и на Русия се обявиха за политическо решение на войната в Сирия

ЕПА/БГНЕС

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп съобщи, че руският му колега Владимир Путин е много обиден от обвиненията, че Москва се е месила в американските избори миналата година, предаде Франс прес.
Каза ми, че не го е правил, пак го попитах, и той пак ми каза, че не се е месил, заявил Тръмп пред придружаващите го репортери на борда на самолета си "Еър Форс 1" на път за виетнамската столица Ханой. И допълнил, че вярва в искреността на Путин.

Двамата президенти разговаряха накратко в Дананг, също във Виетнам, по време на срещата на върха на страните от Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество. Путин сподели, че Тръмп бил много възпитан и удобен събеседник:
Президентът на САЩ се държи максимално коректно, доброжелателно и имаме нормален диалог. За съжаление, заради малкото време засега не ни се отдава възможност за поговорим по-подробно за отношенията ни, а там има за какво да си поговорим - и в сферата на сигурността, и в тази на икономическото сътрудничество, което в момента практически е никакво.
Пред медиите Путин нарече твърденията за руско влияние върху американските избиратели "фантазии" и "опити да се подкопае американското президентство".

Руският и американският президент произведоха съвместно изявление за  близо 7-годишната войната в Сирия, в което него се казва, че двамата държавни глави подкрепят политическият път за прекратяването й.

Споразумението ще спаси живота на „огромен брой“ хора, заяви Доналд Тръмп скоро след заминаването си от Виетнам. Той и Путин потвърдиха решимостта си за окончателен разгром на групировката ИДИЛ, а също така за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Сирия, и подканиха всички страни от конфликта да вземат активно участие в дипломатическите усилия за решаването му.

Декларацията на лидерите на САЩ и Русия дойде в разгара на ожесточени боеве в долината на река Ефрат от двете страни на сирийско-иракската граница. С изненадваща контраофанзива джихадистите отблъснаха сирийската армия от граничното градче Ал Букамал. В същото време иракските войски обкръжиха ИДИЛ в град Рауа, от другата страна на границата. Тригодишната война с групировката струва на иракската държава повече от 100 милиарда долара.Свързани новини

Тръмп и Путин одобриха съвместно изявление за Сирия по време на краткия си разговор във Виетнам

Президентите на Съединените щати и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин одобриха съвместно изявление за Сирия по време на краткия си разговор в кулоарите на срещата на върха на АТИС във Виетнам, предаде ТАСС.  Конфликтът в Сирия няма военно решение,..

обновено на 11.11.17 в 12:05
Още от категорията
Бойко Борисов

Борисов разпореди на министрите да изпълнят препоръките на прокуратурата за безопасността на язовирите

Премиерът Бойко Борисов е получил писмо от главния прокурор Сотир Цацаров с информация за резултатите от проверката на състоянието на язовирите. В началото на правителственото заседание Борисов е разпоредил на ресорните министри бързо да..

обновено на 22.11.17 в 12:21

НС повиши изискванията при лицензиране на банки с приетите промени в Закона за кредитните институции

Парламентът повиши изискванията при лицензиране на банки, като прие на първо четене промени в Закона за кредитните институции. Целта е да не се допускат фалити като този на КТБ, както и да се даде допълнителна сигурност за вложителите.  Депутатите..

обновено на 22.11.17 в 12:06

Емил Христов от ГЕРБ ще бъде предложен за заместник-председател на НС

Народният представител Емил Христов от ГЕРБ ще бъде предложен за заместник-председател на Народното събрание. Той ще заеме мястото на Цвета Караянчева , която пое председателското място след оставката на Димитър Главчев . Очаква се..

публикувано на 22.11.17 в 11:48
Димитър Главчев

Главчев беше избран за член на комисиите по външна политика и по бюджет и финанси в НС

Подалият оставка като председател на Народното събрание Димитър Главчев беше избран за член на комисиите по външна политика и по бюджет и финанси в Народното събрание. В Комисията по външна политика той заема мястото на Атанас Ташков , избран в..

публикувано на 22.11.17 в 10:02

49,9% от германците искат нови избори, показва социологическо проучване

Половината германци искат нови избори, сочи социологическо проучване, цитирано от Ройтерс. Канцлерът Ангела Меркел не постигна споразумение за управляваща коалиция със Свободната демократическа партия и Зелените и сега консултациите провежда..

публикувано на 22.11.17 в 09:45

Законови промени, гарантиращи, че земеделски земи не могат да бъдат давани под наем без знанието на собствениците

Собственици на земеделски земи в Пазарджишко сигнализираха, че без тяхно знание и съгласие им е отнето правото да разполагат със земите си. Хората твърдят, че са станали жертва на порочна пирамида, в чиято основа стоят фирми, занимаващи се с изкупуване..

публикувано на 22.11.17 в 08:52

Президентите на Русия, Турция и Иран обсъждат развитието на конфликта в Сирия

Президентите на Русия, Турция и Иран ще обсъдят развитието на конфликта в Сирия. Президентите на Съединените щати и Русия - Доналд Тръмп и Владимир Путин подчертаха важността на мирния процес под егидата на ООН за уреждане на сирийската криза...

публикувано на 22.11.17 в 08:17