Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всички потребители в град Рила и селата от общината догодина вече ще имат водомери

Снимка: архив БНР

Всички абонати на "Кюстендилска вода" в град Рила и селата от общината ще бъдат с водомери до следващия сезон, съобщиха от ВиК дружеството. По време на кризата с питейната вода през лятото стана ясно, че над 90 процента от домакинствата в Рила са без водомери. Още от кореспондента в Кюстендил Кирил Фалин:

Монтирането на водомери в Рила започна след протестите съседната община Кочериново, която е има общо водопровод с Рила и където през август и септември беше въведен режим, като вода не се подаваше по две-три денонощия.  Според жителите на Кочериново в Рила разхищават много вода, след като не я отчитат чрез водомери.

Измервателни устройства вече са монтирани в цялото планинско село Смочево, както и половината от град Рила.  Процесът ще продължи и през зимата.

Досега в община Рила са плащали питейната вода на база от 5 кубика за месец за член на домакинство, при цена от около 1, 40 лева за кубик.  След въвеждането на водомерите сметките на домакинствата в Рила са скочили, каза заместник кметът на града Лазар Чавков

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени