Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николина Ангелкова: Туризмът ни бележи ръст на приходите и качеството

Туризмът заема 12 процента от БВП

Николина Ангелкова
Снимка: БГНЕС
България все повече се разпознава като дестинация, която предлага качество, подчерта в предаването "Неделя 150" на програма "Хоризонт" министърът на туризма Николина Ангелкова.

Туризмът заема 12% от Брутния вътрешен продукт на страната с преките и непреките индустрии, свързани с него. Само за първите 8 месеца на годината приходите от международен туризъм в България са 5 милиарда и 200 милиона лева, което е с почти 11% ръст в сравнение с миналата година:

Броят на чуждестранните туристи, които са посетили нашата страна през тази година от януари до септември, е 7 500 000, което е 8 процента ръст. Повечето от туристите, които посещават нашата страна, т.е. над 70 процента, се връщат в нея повече от един път.

Наемането на работници от Украйна, Молдова и Беларус е краткосрочното решение на проблема с недостига на кадри в туризма, смята министър Ангелкова.

През летния минал сезон повече от три хиляди бяха наетите по тази линия сезонни работници. Със сигурност работодателите на прага на зимния туристически сезон работят в посока и наемане на сезонни работници от трети страни за него.

Дългосрочното решение на проблема с кадрите в туризма е свързан с пряката връзка между нуждите на бизнеса и образованието, поясни Ангелкова. Предприети са промени в учебните планове, свързани с реализацията на учениците, завършващи професионалните гимназии по туризъм.

Интервюто на Диана Янкулова с Николина Ангелкова чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна