Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Захариева и Каракачанов ще участват в подписването на сътрудничество в областта на отбраната в Брюксел

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на външните работи Екатерина Захариева и министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще участват в подписването на постоянното структурирано сътрудничество в областта на отбраната в Брюксел. 

Министрите Захариева и Каракачанов ще подпишат нотификацията за постоянно структурирано сътрудничество в областта на отбраната, по-известно като ПЕСКО, на редовното заседание на съвета "Външни работи" и "Външни работи – отбрана". Повече от половината страни от Европейския съюз се очаква да се присъединят към инициативата, но точният им брой ще стане ясен утре. 

Германия и Франция са начело на преговорите за обединяване на военната логистика и войски за реагиране на кризи. Поддръжниците на идеята са на мнение, че това е начин за справяне с ограниченията върху разходите за отбраната и призивите на САЩ европейските страни да поемат по-голям дял от грижата за сигурността на Европа. 

Основна цел на ПЕСКО е да намали проблемите на оперативната съвместимост, които произтичат от различните оръжейни системи, използвани в Европа. Поддръжниците му твърдят, че инициативата има допълваща роля към операциите на НАТО и Алиансът ще продължи да има водещо значение за териториалната отбрана на Европа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна