Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майсторски клас на Божидар Николов във Виена


Заключителният галаконцерт на майсторския клас, проведен от известния български тенор Божидар Николов,  отново зарадва публиката във Виена тази есен и утвърди неговото реноме на уважаван вокален педагог. Събитието се проведе в  концертната зала  на старото кметство в центъра  на австрийската столица, а красотата и естетиката на бароковата зала допринасяха за официалната атмосфера на вечерта.  Млади, талантливи оперни изпълнители от Япония, Южна Корея, Чехия и Грузия  поднесоха на публиката интересна и разнообразна по стил програма, включваща  арии и дуети от опери на  Моцарт, Верди, Пучини,  Белини,  Доницети и Рихард Щраус. Съпроводът на рояла бе на родения в Словакия Петър Валентович, който  има успешна международна кариера  като пианист и диригент и многократно е осъществявал съвместни музикални проекти с Божидар Николов.

Впечатляваща бе емоцията и любовта, които известният български тенор влага в своята дейност  на вокален педагог. По време на концерта, седнал на първия ред, той съпреживяваше всяко едно изпълнение  и с поглед или жест, сякаш  насърчаваше и допринасяше за  точната вокална  интерпретация на младите певци. Божидар Николов е бил солист на най-престижните оперни сцени в света - Виенската Щатсопер, фестивала в Залцбург, театрите в Неапол, Верона, Барселона, Вашингтон и много други, а днес споделя в интервю за Българското национално радио за предаването за музикално-сценични изкуства „Каста дива” своето вълнение от призванието да бъде вокален  педагог. Чуйте в звуковия файл.

Изключително професионален бе клавирният съпровод на Петър Валентович. Започнал своята кариера като  корепетитор в Парижката опера на Бастилията  и Театър Шатле, на 23 години той вече е диригент в операта в Кейптаун, Южна Африка. Международните му ангажименти го отвеждат в много оперни театри по света. През последните години той е предпочитан като  пианист и диригент от голямата оперна дива Едита Груберова, с която изнася галаконцерт  на сцената на Театър ан дер Вийн.

Петър  Валентович спонтанно изрази своето удоволствие  от съвместните творчески проекти с Божидар Николов, сподели размисли за спецификата на работа с младите певци  по време на майсторски клас, а в края на разговора ни обобщи кои според него са трудните моменти пред  съвременните изпълнители в изграждането на една оперна кариера. Чуйте в звуковия файл.

 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени